Krabbendijke Appelstraat

Uitgelicht

Dienstverlening & producten

Ben jij leerling in vmbo tl+, dan krijg je het intersectorale vak dienstverlening & producten. Daar maak je kennis met de sectoren zorg & welzijn, techniek en economie. Je kunt er werken aan vakoverstijgende opdrachten, dus voor meerdere vakken tegelijk. D&p is een verplicht vak waarin je ook examen doet. Loopbaanoriëntatie is een belangrijk onderdeel. Je maakt tijdens de lessen kennis met verschillende beroepen, ontwikkelingen in de maatschappij en de vaardigheden waar de arbeidsmarkt om vraagt. Je ontwikkelt bij d&p tal van vaardigheden. Je werkt samen, je denkt kritisch na en lost problemen op, je werkt met verschillende computerprogramma’s, je communiceert en presenteert. Verder leer je verantwoordelijkheid te nemen en uit te stralen. Hiermee bereid je je goed voor op het mbo.

M.H. Troost, docent


Keuzewerktijd

Keuzewerktijd geeft je de mogelijkheid om vakoverstijgend te werken met leerlingen uit andere klassen. Je kiest zes keer per jaar een uitdagend en interessant project uit. Keuzewerktijd krijg je in zes blokken van vijf lesweken,. In die weken mag je twee uur per week aan de opdracht werken. De docent is dan vooral de coach. Voorbeelden van opdrachten? Je denkt bijvoorbeeld na over de toekomst van Nederland door een landkaart te maken van Nederland anno 2040. Of je organiseert een denkbeeldige reis naar Spanje, waarbij de reiziger een goede indruk krijgt van de Spaanse cultuur.

J. Poortvliet, docent


Uitwisseling met een Duitse school

Zit je in vmbo-3, dan kom je in contact met Duitse leeftijdsgenoten. Onze school heeft een uitwisselingsrelatie met de Gesamtschule Weierheide in Oberhausen. Twee keer per jaar vindt een ontmoeting plaats: een keer in Duitsland en een keer in Zeeland. Samen ga je aan de slag met hetzelfde onderwerp. Afgelopen jaren waren dat oorlogsherinneringen. Komende periode willen we ons bezig houden met producten uit onze regio die ook geëxporteerd worden naar onze Oosterburen. We maken ook een filmpje over kenmerkende dingen van onze school en onze omgeving. Dit doen we allemaal in het Engels! Zo oefen je meteen je taalvaardigheid. Ook is het verrijkend om echt contact te hebben met de inwoners van een ander land. Je verblijft er in een jeugdherberg, bezoekt de school en gaat op excursie in de omgeving.

A. Francke, docent


Leren in een echt woonhuis

Het praktijkonderwijs bereidt je voor op een zelfstandige plaats in de maatschappij. Je doet ervaringen op in een echt huis, in een echte wijk. Je kunt er werken aan vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te wonen. Je krijgt te maken met de buren, de wijk, regelgeving, verzekeringen en vaste lasten. Allemaal dingen die horen bij een echt woonhuis. Organisaties die met ons samenwerken om dit onderwijsaanbod tot stand te brengen, zijn Gemeente Reimerswaal, R&B Wonen en Delta.

J. Bakker, teamleider