maart 2024 - leren in de praktijk

Afgelopen periode werkten we samen met Nobel Kringloopwarenhuis. Een winkel met tweedehands goederen, zoals kleding, woonaccessoires en speelgoed. De eigenaren, meneer en mevrouw Marijs, bieden o.a. een werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook stimuleren ze door bijvoorbeeld het repareren van elektrische apparaten het recyclen van goederen.

Onze leerlingen kregen de volgende vraag van deze winkel: ‘Hoe maakt Nobel jonge vrijwilligers enthousiast, zodat ze daadwerkelijk een aantal uur in de week mee komen helpen in het warenhuis?’ De kringloopwinkel heeft over het algemeen wat oudere vrijwilligers.

Na een dag meewerken om de winkel te leren kennen en het houden van een interview, zijn Henry en Jorrit aan de slag gegaan. Omdat PGP-economie ook theoretisch fundament heeft, gaf meneer van Iwaarden de leerlingen les in het houden van een marktonderzoek, het opstellen van een SWOT-analyse en het invullen van de marketingmix (4 P model).

Op basis hiervan hebben de leerlingen adviezen opgesteld en gepresenteerd aan de eigenaresse. Een presentatie houden van de bevindingen voor een externe opdrachtgever is toch wat anders dan voor je docent!

Naast deze opdracht werken ze ook aan het opzetten van een eigen onderneming. Binnenkort zullen de regenhoezen van hun merk ‘Cover me’ te koop zijn. Binnen deze onderneming komen alle facetten langs, van inkoop tot verkoop en van administratie tot promotie. Een goede leerschool om volgend schooljaar D.V. op stage te kunnen.

leerlingen van leerlijn PGP-economie voor kringloopwinkel