Ik ben mijn oude school meer gaan waarderen

Harm Dekker (bouwvakker)

Harm Dekker (17) was leerling op locatie Goes Noordhoeklaan en volgde vervolgens de opleiding bouwen, wonen & interieur aan locatie Krabbendijke Kerkpolder. Inmiddels werkt hij vier dagen per week bij bouwbedrijf Bill Jansen in ’s-Gravenpolder en een dag op het Markiezaat College in Bergen op Zoom.

In de tweede klas liep Harm stage bij het bouwbedrijf. Vervolgens is hij er blijven werken, voornamelijk in de vakanties. Op het Markiezaat volgt hij de niveau 4-opleiding tot uitvoerder. Dankzij de combinatie werken-leren doet hij veel ervaring op in de praktijk.

Persoonsgericht

Vorig jaar behaalde Harm zijn Calvijn College-diploma. Hoe blikt hij terug op deze school? “Het was er leuk en ook goed. Ik kom een andere mentaliteit tegen, waardoor ik mijn oude school meer ben gaan waarderen. Ik genoot van de praktijkopleiding en hoe iedereen met elkaar was. Er heerste een goede sfeer. Wat ik waardeer aan het Calvijn College? Het persoongerichte vind ik goed. Je wordt echt geholpen in wat je lastig vindt. Ik kreeg dyslexiebegeleiding. Ook als je problemen hebt, krijg je goede ondersteuning. Er werd niet gezegd van ‘laat maar doen, het komt wel goed’. Een ruzie lieten ze niet zomaar lopen.”

Goede basis

Harm wist al vroeg wat hij wilde worden. “In de eerste klas wist ik al dat ik verder wilde in de bouw. Ik was er al veel mee bezig en hielp mensen hier en daar.” Harm is net thuis van de wekelijkse treinreis naar het Markiezaat. “Of het Calvijn College een goede voorbereiding bood? Jazeker, het is een goede basis geweest. Het stagelopen is belangrijk, omdat je daardoor ervaart wat je echt wilt gaan doen. Als het gaat om de kwaliteit van de vooropleiding zie ik grote verschillen in mijn klas. Met het Calvijn College zit ik goed.”

Stimulerend

Harm geniet naar eigen zeggen het meeste van mooie dingen maken en samenwerken. Hij heeft de ambitie om zichzelf steeds verder door te ontwikkelen. Daarbij gelooft hij in wilskracht. “Als je iets maar wilt, dan lukt het vaak ook.” Hij denkt met plezier terug aan de vmbo-vakwedstrijden waar hij aan meedeed in zijn Calvijn-tijd. “Ik vond het leuk om zo met je talent bezig te zijn. Bij Skills Talents werden we in 2017 met zijn drieën Nederlands kampioen timmeren. Vanuit de provincie werd ik naar voren geschoven om mee te doen aan het NK metselen. Ik heb daar niet gewonnen, maar het was wel een gave ervaring. Ja, zulke wedstrijden zijn stimulerend. Je doet iets waarvan blijkt dat je het goed kunt.”

(interview schooljaar 2018-2019)