Over onze school

Zomerschool Engels

Het Calvijn College is makelaar voor het LCC in Klaipeda, een christelijke universiteit in Litouwen. Leerlingen van 15 jaar en ouder kunnen voor een relatief laag bedrag negentig lessen Engels volgen, wat overeenkomt met ruwweg een jaar op school twee lessen per week volgen.

 

Het biedt leerlingen de mogelijkheid, al werkend aan opdrachten met studenten uit andere landen, hun taalvaardigheid Engels te versterken én ervaring op te doen met internationale contacten. Voor de doelgroep vmbo-leerlingen die havo gaan doen, is deelname aan de zomerschool een unieke kans om hun prestaties voor dit kernvak te verbeteren. Havo-4-leerlingen die tegen hun examen Engels opzien zouden hier ook een boost van kunnen krijgen. Ben je al goed in Engels? Geniet dan van het samenwerken met wel 20 nationaliteiten. Meer weten? Lees dan snel verder.

Ook naar Litouwen? 

Niet met vakantie en toch wel? Dat kan door deel te nemen aan een zomerschool. Dat is goed voor je taalontwikkeling. Je ontmoet bovendien jongeren van je leeftijd uit veel verschillende landen en met zo veel jongelui om je heen zul je je geen moment vervelen. Geregeld zul je het gevoel hebben met vakantie te zijn, terwijl je wel degelijk veel leert.

Deelname is gestart in 2015. Tot nu toe zijn er elk jaar een groep(je) leerlingen van onze school naar toe geweest. In 2017, 2019, 2020 en 2021 is er een docent geweest van onze school die daar les heeft gegeven. Ze doen dit met veel plezier en nemen hun ervaringen weer mee terug in hun eigen lessen. 

Hoe werkt het?

Kern is dat je drie weken lang in totaal 90 uur Engels volgt in internationale sfeer. Je staat er min of meer op eigen benen: je zorgt zelf voor je eten, de was, je kamer..., maar krijgt begeleiding van jong volwassenen.

 

Wat is de winst?

Feedback leert dat leerlingen er veel leren en het er goed naar hun zin hebben. Leerlingen worden uitgedaagd Engels te gebruiken. Ze krijgen snel feedback op hun prestaties. Jongeren durven presenteren in het Engels en merken dat vrijmoedigheid om in het Engels te spreken en hun kennis van de taal verbetert. De communicatieve vaardigheden worden vooral genoemd als grote winstpunt. Onze studenten vinden dat de cursus uitstekend georganiseerd is.

Prijs

Vaste kosten zijn de cursus (450 euro, als je voor 1 april boekt) en het verblijf in het internaat (150). De reiskosten variëren, hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Vaste kosten bedragen tussen de 850 euro en 1000 euro. Alle andere kosten (extra trips, eten en drinken, verzekering sluiten, linnenpakket) zijn variabel. Dat is nog steeds heel wat geld, maar wie dit programma in Engeland volgt is twee tot drie keer zo veel kwijt.

Wat is de rol van het Calvijn College?

De school is makelaar tussen universiteit en school. Ze bied informatie aan. Als er een Nederlandse docent aanwezig is zal die leerlingen de mogelijkheid bieden om met haar mee te gaan naar een kerkdienst op zondagmorgen. Deze docent draagt geen verantwoordelijkheid voor de leerlingen en ze is geen contactpersoon voor ouders. Ervaring leert dat Nederlandse studenten het wel plezierig vinden om iemand in de buurt te hebben waar ze even met hun vragen naartoe kunnen.

Kan iedereen deelnemen?

Nee, je moet ten minste 15 jaar zijn. De zomerschool is in 2021 ingekort naar twee weken (in plaats van drie). Maandag 12 tot vrijdag 26 juli zijn de lesdagen. Leerlingen worden vrijdag 9 juli verwacht en de intake staat gepland op zaterdag 10 juli. 


Neem voor meer informatie contact op met mw. M.N. Bakker–Groeneweg.