Over onze school

Trainingswoning praktijkonderwijs

Aan de Nieukerckestraat in Krabbendijke staat een appartementencomplex voor senioren. En daar middenin bevindt zich Villa Veelzijdig. De plek waar pro-leerlingen vaardigheden ontwikkelen die horen bij zelfstandig wonen. Op woensdagmorgen 4 april 2018 is burgemeester mw. J.S. van Egmond er te gast.

Leerlingen zijn er wekelijks een dag te vinden. Ze ervaren hoe het is een  om een huis netjes te houden, hygiënisch te werken, boodschappen te doen, zorgvuldig om te gaan met geld, binnenkomende brieven te behandelen, om te gaan met instanties als gemeente, politie, bank en energieleverancier, en contact met buren te onderhouden. ‘Wonen’ is sinds 2014 een vak binnen het pro.


Leefwereld

In de gezellige woonkamer is de burgemeester in gesprek met twee leerlingen en onderwijsassistent F. Dekker. Voor hen een heerlijk stuk slagroomtaart. De burgemeester staat naast de leerlingen en verplaatst zich merkbaar in hun leefwereld. “Die grote mensenwereld is ingewikkeld, denk je niet: ik blijf lekker thuis wonen?” Ze vraagt de leerlingen wat ze het leukste en het lastigste vonden. Ze vertelt dat ze nog niet zo lang in Kruiningen woont en zelf ook de stap moest zetten van kennismaken met buren, zoeken naar de watermeter enzovoort. De leerlingen genieten er merkbaar van. 

Een ongelooflijke basis


Programma

Wat staat er vandaag op het programma? Per uitzondering zijn de leerlingen meteen om boodschappen gegaan. Daarvoor krijgen ze een vastgesteld budget, waarbinnen ze zelf mogen kiezen wat ze gaan eten. “Een gezonde groep hoor”, geeft Dekker aan. “Ze eten het liefst pasta of aardappelen.” Iedere woontrainingsdag staat een leerdoel centraal. Aan het einde van de dag wordt geëvalueerd op vijftien punten. Na verloop van tijd is een duidelijke groei te zien, vertelt Dekker. “We werken met een kleine groep van acht a negen leerlingen. Je zit er dus kort op en kan de tijd nemen om met ze te praten en terug te blikken.”

 

Samenleving

Het project wordt gesloten met de afname van een examen door R&B Wonen. Oud-leerlingen krijgen met een diploma van de woontraining voorrang bij de verhuurder en zijn erop aanspreekbaar. “Jullie maken jongeren eigenlijk klaar voor de samenleving”, concludeert de burgemeester enthousiast. “Volgen jullie oud-leerlingen ook?” Dekker: “Ja, drie tot vier jaar. Er zijn heel wat leerlingen die regelmatig nog even op school komen. Oud-leerlingen geven aan dat ze nu ervaren wat ze aan de training hebben.


Dat het Calvijn College het vak ‘wonen’ geeft in een echt appartement, is bijzonder. De burgemeester: “Het zijn levensechte situaties waar ze nu mee geconfronteerd worden. Een ongelooflijke basis waarmee je volgens mij jongvolwassenen enorm helpt! Ik ben echt onder de indruk.”

Foto: bordje bij de voordeur ten tijde van de opening in 2013.