Tholen

Jongeren adviseren over getijdenenergie

Goes Klein Frankrijk


Leerlingen uit vwo-3 van locatie Goes Klein Frankrijk presenteerden op donderdag 14 december hun ideeën over getijdenenergie. Een jury van deskundigen van Nationaal Park Oosterschelde en HZ maakte bekend welk jongerenadviesbureau gewonnen heeft. De winnaars mogen komende lente gaan snorkelen in NP Oosterschelde.

 

Tocardo, het bedrijf achter de getijdencentrale in de Oosterscheldekering, heeft IVN Zeeland gevraagd om jongeren in te schakelen. IVN betrekt scholieren bij dit soort opdrachten in het kader van het project ‘Jongeren Advies Bureau Getijdenenergie’, door ze om advies te vragen.

Educatief materiaal

Tocardo vindt het belangrijk dat ook 9-12 jarigen weten hoe getijdenenergie werkt. Leerlingen uit klas 3 kunnen zich goed inleven in basisschoolleerlingen. Daarom werd hen gevraagd educatief materiaal te ontwerpen over deze energiebron, compleet met een prototype van de getijdencentrale zoals die momenteel in gebruik is. 

Technische uitdaging

Later dit schooljaar zal een lespakket worden ontwikkeld. Daarbij zullen de plannen van de leerlingen ter inspiratie dienen. Ze zijn door dit project deskundig geworden op het gebied van getijdenenergie. Aan leerlingen die graag een technische uitdaging aangaan, is gevraagd om de ophanging van de turbines te bekijken en met verbeteringen te komen.

 

Winnaar

Alle 55 leerlingen hebben voor de herfstvakantie zowel een excursie naar de Oosterscheldekering als ook een gastles gehad (van de heer Van Berkel, lector Delta Power van Hogeschool Zeeland). Het winnende jongerenadviesbureau was De namen van de winnaars Tidal Education Masters (uit klas v3b). Wytze Adriaanse, Dianne Deurloo, Mattheo Goedbloed en Lisanne Meulenberg, gefeliciteerd!