Tholen

Herdenking omgekomen vliegeniers Krabbendijke

Krabbendijke Appelstraat


Op D.V. woensdag 16 mei vindt een herdenking plaats bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke ter herinnering aan de zeven omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper van RAF Bomber Command. Tijdens de herdenking zal wethouder Sinke een toespraak geven en een krans leggen.

 

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Calvijn College en Wings to Victory. De herdenking, waarbij iedereen welkom is, start in de aula van het Calvijn College, locatie Appelstraat 4 om 10.20 uur. Om 11.00 uur vervolgt het programma met verschillende sprekers bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke. Tijdens de herdenking vliegen een á twee toestellen van de Koninklijke Luchtmacht (Harvards) over.

 

Adoptieprogramma monument

Het Calvijn College adopteert het monument aan de Noorddijk te Krabbendijke sinds 2011. Voor het 4 en 5 mei-comité heeft ze de verplichting opgenomen om ieder jaar een herdenking te organiseren waarin leerlingen participeren. Het is belangrijk om samen met leerlingen stil te staan bij de noodzaak om te herdenken. Het maakt leerlingen bewust van de vrijheid waarin we leven. Voor leerlingen is het ook van belang dat ze de omgevingsgeschiedenis kennen. Leerlingen worden actief betrokken bij de organisatie en uitvoering van de herdenking.

 

Stichting Wings to Victory

De stichting Wings to Victory is in 2006 opgericht. De oprichters vonden dat de gehele luchtstrijd gedurende de Tweede Wereldoorlog meer aandacht verdiende en in het bijzonder de vele omgekomen vliegeniers. De stichting is actief op allerlei terrein. Wings to Victory heeft een museum en organiseert jaarlijks activiteiten met als doel: “Het blijven gedenken van de vele vliegeniers die omgekomen zijn in West-Europa en in het bijzonder in het Zuid-Westen van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede het doorgeven van de vele informatie over de luchtoorlog aan volgende generaties.”

 

Zie ook: