Krabbendijke Kerkpolder

Speciale prijzen voor duurzame oplossingen

Goes Klein Frankrijk


Op zaterdag 8 april is voor de negende keer de duurzaamheidsolympiade INESPO gehouden in het duurzame gebouw van ASR in Utrecht, waar ruim 150 leerlingen van 20 verschillende scholen uit heel het land hun oplossingen voor actuele milieuproblematieken lieten zien. Twee teams van het Calvijn College (vwo-3) vielen in de prijzen.

 

Bekijk foto's

 

Na de officiële opening met o.a. loco-commissaris van de koning mevrouw Jacqueline Verbeek-Nijhof en juryvoorzitter prof. dr. Jacques Reijniers was het de beurt aan de leerlingen om hun beste voet voor te zetten. Met kans op prijzen naar o.a. de VS, VK en Denemarken, stond er veel op het spel.

Onder de aanwezigen waren ook verschillende ouders en familieleden van de participanten. Na een intensieve middag was het de tijd voor de jury om de winnaars van dit jaar bekend te maken. Dat werd gedaan door onder andere de heer Herman Wijffels, de heer Alaattin Erdal van Stichting Cosmicus en juryvoorzitter de heer Jacques Reijniers.

  • De 5de prijs (2e speciale prijs) ging naar het team Pranimals. Zij mogen naar Denemarken.
  • De 6de prijs (3e speciale prijs) ging naar Nuclear Waste. Zij mogen naar Luxemburg.


Pranimals

Pranimals dacht na over het probleem van een verstoorde communicatie van zeedieren door geluidsoverlast: "Onze ideeën zijn een geluiddichte kap over de motoren van schepen, veren onder de motoren plaatsen en met de beweging daarvan elektrische stroom opwekken; aanpassingen aan de fundering van windmolens en boorplatforms om zo min mogelijk trillingen onder water te veroorzaken; en een efficiënte elektrische schroef die door een aangepaste vorm minder harde klappen geeft."


Nuclear waste

Nuclear waste deed onderzoek naar een definitieve opslag voor kernafval: “We gaan het kernafval opslaan in keilagen, op 500 meter diepte. We doen dat in kleine ruimtes, die met elkaar verbonden zijn door gangen. De natuurlijke eigenschappen van klei zorgen ervoor dat het afval ingesloten blijft.”

Geraadpleegde bron en meer info: website INESPO

 

De leerlingen die meededen:


Pranimals

Matilda Kolijn

Stefan de Rijke

Joan Zwemer


Nuclear waste

Lennard Duynkerke

Matthijs Klaassen

Adriaan Koeman


(naam team volgt)

Jaap-Jan Bart

Jean van de Berge

Mathias Verkuil

Wessel Hoekman