Krabbendijke Kerkpolder

Samen reflecteren op reformatie

Goes Klein Frankrijk

 

De komende weken geven Het Goese Lyceum (Pontes) en Calvijn College bijzondere aandacht aan 500 jaar Reformatie. Leerlingen van beide scholen reflecteren erop vanuit hun eigen optiek en presenteren hun visie en werk in Goes.

 

Het gebeurt onder de noemer Destination. De reformatie zet immers over toekomst en bestemming aan het denken. En het is inspirerend dit met jongeren van verschillende achtergronden en levensbeschouwingen te doen. Het project omvat tal van activiteiten.

 

Kunstwerk

Op donderdagmiddag 7 september is in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van beide scholen een kunstwerk van zo'n negen meter hoog onthuld worden door wethouder D. Alssema bij de kruising Ringbaan West - Westerstraat (tegenover de molen). In de creatie zijn ladders te zien. Je moet ergens boven uitkomen wil je verder zien, dromen of nadenken over je eigen bestemming. Het kunstwerk is gemaakt door een kunstenaarscollectief onder leiding van de Roemeense sculpturist Liviu Mocan. 

  • Download de toelichting bij het kunstwerk.

 

Waardering

Binnen onder andere de vakken Nederlands, geschiedenis, levensbeschouwing, godsdienst en maatschappijleer krijgen leerlingen de vraag voorgelegd wat ze in de samenleving nog terug kunnen zien van de Reformatie. Ze verzamelen deze waarnemingen, analyseren en waarderen die. Inzichten worden gedeeld tussen de beide scholen.

 

Ontwerp

Binnen beeldende vorming krijgen leerlingen de opdracht een tweedimensionale invulling te geven aan het thema. Het moet passen op een houten paneeltje van tenminste 20 bij 20 cm. Leerlingen maken met elkaar onder leiding van de Roemeense sculpturist ook een driedimensionale uitwerking van het thema.

 

Tentoonstelling

Van dinsdag 26 september tot en met vrijdag 6 oktober worden de werkstukken van de leerlingen en sculpturen van Roemeense en regionale kunstenaars tentoongesteld in de Grote of Maria Magdalena Kerk in Goes. Daarbij zullen workshops verzorgd worden door o.a. Liviu Mocan met twee kunstenaars, Liesbeth Labeur en Leendert Houtekamer.


Dialoog

Tijdens de expositie zal in samenwerking met Four Freedoms Award (ZB) een dialoog plaatsvinden tussen leerlingen van de beide scholen. Ze zullen over concrete vragen binnen het thema van gedachten wisselen.


Dit project wordt ondersteund door diverse bedrijven en instellingen.

Informatie over het expositieprogramma kunt u hier ca. een week voorafgaand aan de expositie verwachten.