Krabbendijke Kerkpolder

Krabbendijke krijgt creatieve gedragsborden

Krabbendijke Appelstraat


Op dinsdagmiddag 16 april onthulde burgemeester Van Egmond bij de muziektent van Krabbendijke iets bijzonders: gedragsborden tegen zwerfafval. De borden zijn ontworpen door Calvijn College-leerlingen Appelstraat en worden geplaatst op drukke plekken in het dorp.

 

Zwerfafval in de dorpskern is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook een bron van ergernis. De beide locaties van het Calvijn College in Krabbendijke willen hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Vanuit de overtuiging dat we allemaal, ook leerlingen, een verantwoordelijkheid hebben om het dorp netjes te houden.


Corvee buiten school

Een gezamenlijk project is gericht op bewustwording en directe aanpak van het probleem. Dagelijks is een groep leerlingen van een van beide schoollocaties ingeroosterd om zwerfafval te prikken in het dorp. Ze moeten zich aan- en afmelden bij de Jumbo-supermarkt.


Gedragsborden

De hele locatie Appelstraat is in aulabijeenkomsten betrokken bij de gedragsbordenactie. Leerlingen konden hun ideeën voor een slogan indienen die aan het denken zet over weggooigedrag. Vervolgens zijn twee klassen gaan ontwerpen. De leerlingenraad had een belangrijke rol in de jurering. Van de winnende ontwerpen zijn echte verkeersborden gemaakt.

Duurzaamheid

Krabbendijke Appelstraat voert regelmatig ook het project ‘Zorgvol voor de aardbol’ uit, waarbij leerlingen uit klas 1 van het praktisch vmbo intensief stilstaan bij duurzaamheid. Ze voeren activiteiten uit, waaronder een prikactie in het dorp, en leren hoe ze moeten omgaan energie, voedsel, afval enzovoort.

 

Zie ook: