Krabbendijke Kerkpolder

In Flanders fields; een indrukwekkende excursie

Tholen

 

Een excursie in en rondom Ieper is een indrukwekkende ervaring. Op 19 maart 2019 bezochten de geschiedenisleerlingen uit klas 4 onder andere het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendale en een Brits militaire en Duitse begraafplaats. 

 

Met name in Passchendale konden de leerlingen zich enigszins inleven hoe het oorlogsleven in de loopgraven geweest moet zijn. In het halfduister dwaalden ze de smalle, bedompte gangen van de dug-out door; blij met een luchtgat, waardoor er licht en frisse lucht waarneembaar was. Onvoorstelbaar dat vele mannen hier weken of maanden moesten bivakkeren. Afgrijselijk om te bedenken hoe velen van hen om het leven zijn gekomen; door kogels, ziekten of door verstikking in de modder... 

Om stil van te worden...

Het aanschouwen van de ontzaglijke hoeveelheid grafstenen was om stil van te worden. Eerbiedig werden de opschriften gelezen: ‘Our only son’, ‘We’ll never forget’, ‘Your will be done’… Daarnaast was het duizelingwekkend om de vele namen van vermisten vermeld te zien staan op een meterslange, stenen muur.  

Herdenking

Na al deze indrukken voelde het niet meer dan gepast om ’s avonds de dag af te sluiten met een moment van stilte, bezinning en herdenking in de Menenpoort, om daarna met een hoofd vol indrukken terug te reizen naar Tholen. 

 

‘In Flanders fields, the poppies grow, 

between de crosses, row on row, 

That mark our place; and in the sky, 

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below…  

John McCrae (Canadese militaire arts en dichter)

 

Klik hier voor de foto's