Krabbendijke Kerkpolder

Excelleren maakt leerlingen én docenten blij

Tholen


Het Calvijn College in Tholen biedt leerlingen graag wat extra’s naast het gewone lespakket. Voor leerlingen uit klas 1 en 2 havo/vwo zijn er plusprojecten. Daarnaast kunnen alle leerlingen vrijwel wekelijks deelnemen aan een programma excelleren. Ruim honderd basisschoolleerlingen proefden er iets van op woensdagmiddag 27 november. Docent J.S. Brouwer: “Leerlingen kunnen iets doen waar ze extra gemotiveerd voor zijn.”

Meer over extra uitdaging op het Calvijn College

 

In stream 1, zo heet de onderbouw havo/vwo op het Calvijn College, wordt er eerst een begaafdheidsscreening gedaan om te zien welke leerlingen voor een plusproject in aanmerking komen. Het werken aan een plusproject gebeurt in tweetallen tijdens een reguliere les die ze kunnen missen. Het plusproject is een zelfgekozen opdracht die dicht bij hun interesse ligt. Het kan resulteren in een presentatie, website, werkstuk of iets creatiefs.

Vrijwillige aanmelding

Vrijwel iedere week kunnen leerlingen op een middag deelnemen aan het programma excelleren. Met als doel dat ze hun talenten en interesses verder kunnen ontwikkelen. Het gebeurt op vrijwillige basis. Brouwer: “Leerlingen kunnen dan iets doen waar ze extra gemotiveerd voor zijn, iets waarvoor ze graag naar school komen en zelfs langer willen blijven. En de docent heeft een gevarieerde, sterk gemotiveerde groep leerlingen voor een activiteit waarvan hij of zij zelf ook energie krijgt. Excelleren maakt dus zowel leerlingen als docenten blij. Dubbele winst.”

Twee leerlijnen

Er zijn twee leerlijnen in het programma: sport & beweging en creativiteit & cultuur. Zo worden bijvoorbeeld Jiu Jitsu, mountainbiken, sporttoernooien en fitness aangeboden binnen S&B. Activiteiten als handletteren, verhalen schrijven, concert bezoeken en fotografie passen binnen C&C. Leerlingen kunnen zich ook inschrijven voor excursies, zoals een bezoek aan Auschwitz in het Poolse Kraków. Een leerling krijgt na het afronden van een excelleeractiviteit een certificaat.

Leren en genieten

Celine en Tara hebben genoten van het excelleren. Bij de workshop portrettekenen leerden ze met een doezelaar te werken. Daarmee maak je de kleuren minder scherp en kun je de kleuren in elkaar laten overlopen. ‘Thuis gebruik ik nu ook een doezelaar,’ vertelt Tara. Ook leerden ze de verhoudingen van het gezicht goed te tekenen. De workshop fotografie vonden ze het leukst. Ze deden ervaring op met verschillende stijlen, waaronder zwart-wit. Celine en Tara namen ook deel aan een excursie naar Normandië met speciale aandacht voor 75 jaar bevrijding. Achteraf moest er een werkstuk over gemaakt worden. ‘We hebben ervan geleerd, maar het was ook erg gezellig,’ zegt Celine.

Basisschoolleerlingen

Op woensdag 27 november werd een speciale excelleermiddag georganiseerd voor basisschoolleerlingen om ze alvast kennis te laten maken met de excelleersfeer. Ze konden kiezen uit de volgende activiteiten: voetbaltoernooi, koekjes bakken, theekistje maken, gedichtenposter maken, escaperoom ‘Reis rond de wereld’ en graffiti spuiten. Het werd een gevarieerde middag vol uitdaging én enthousiasme.