Krabbendijke Kerkpolder

Een vmbo-vak doen in een bedrijf

Krabbendijke Kerkpolder

Carrosseriedelen demonteren, uitdeuken, plamuren, schuren, in de grondverf zetten, nabewerken... Klas 4-leerling Corné Ventevogel leerde het niet op school, maar bij Autoschadeteam Middelburg. “Ik vond het heel leuk om een vak te doen in een levensechte situatie. Het bedrijf was ook tevreden, want ik mocht na mijn vmbo-examen terugkomen in een bbl-traject.”


Onze leerlingen lopen in klas 3 en 4 twee weken stage in een bedrijf. De samenwerking met Autoschadeteam gaat nog een stapje verder. Het bedrijf verzorgt in de stageperiode het vmbo-keuzevak Autoschade & Spuiten. Bij autoschadeherstelbedrijven dreigt een tekort aan medewerkers. Door het keuzevak aan te bieden, wil de autoschadebranche in Zeeland jonge mensen leren kennen en enthousiast maken voor het werk. Docent A.M. de Kam: “Als school zijn we ook blij met de samenwerking. Autoschade & Spuiten zit niet in onze leerlijnen, maar we hebben wel leerlingen die in deze richting verder willen. Zij kunnen het nu tijdens de stage volgen als extra vak.”

Corné Ventevogel zag deze mogelijkheid wel zitten. “Ik had mijn stage in klas 3 al bij dit bedrijf gedaan en het erg naar mijn zin gehad. Het sprak me aan om er weer heen te gaan, omdat het keuzevak me een extra ‘papiertje’ zou opleveren. Ik kreeg van school een overzichtje van wat ik moest leren. Een medewerker van Autoschadeteam deed het steeds voor; daarna mocht ik het zelf doen. De vaktheorie moest ik zelfstandig doornemen en werd op school getoetst. Dat kostte me na de praktijk weinig moeite.”

Een ander vak dat buiten de school wordt aangeboden, is Nutsvoorzieningen. De Kam: “Dit is een keuzevak binnen de leerlijn installatietechniek. Wij hebben te weinig leerlingen om de investeringen te doen die voor dit vak nodig zijn, maar we willen het wel graag aanbieden. Daarom hebben we het uitbesteed aan het opleidingscentrum Techniekhuis Goes. Wanneer we voordelen zien voor onze leerlingen, willen we meer van dergelijke samenwerkingen aangaan.”