Krabbendijke Kerkpolder

Een nieuwe school... ook in Hongarije

Middelburg


Calvijn College Middelburg hoopt in 2019 een vernieuwd schoolgebouw in gebruik te nemen. De overheid betaalt alles voor ons: de voorbereidingskosten in 2017, de bouw zelf in 2018 en later alle kosten van verwarming en van schoonmaak. In Tard, Hongarije, zo’n 100 kilometer ten oosten van Boedapest verloopt dit anders…

 

Daar werkt Istvan Guba als directeur van een school met ongeveer 150 kinderen. Eerder moest hij uitwijken naar Tard, omdat in Mezökövesd geen ruimte meer was. Inmiddels is de school in Tard aan de kleine kant. Bovendien verdient ze een grondige restauratie. De plaatselijke overheid werkt niet mee, maar zelfs tegen. Daarom besloot Guba terug te keren naar Mezökövesd, waar hij inmiddels grond heeft aangekocht voor een nieuw te bouwen school. In 2018 wil hij gaan bouwen. Voor de financiering moet hij zelf zorg dragen.

 

Een groot verschil: een overheid die meewerkt tegenover een overheid die dat niet doet. Alle gelden van de overheid ontvangen tegenover alles zelf moeten opbrengen. Leerlingen van locatie Middelburg zetten zich ervoor in om de Hongaarse school te helpen. Dat dient ook een niet-materieel doel: bewustwording van hoe bevoorrecht wij zijn dat christelijk onderwijs grote offers vraagt, niet eens zo ver weg. Het is de bedoeling dat alle klassen er bij betrokken raken. Het contact met de school kan uitmonden in een langdurige samenwerking.


Leerlingen over de actie

Luuk, Jordy, Jarco, Sara en Marit:
“Er zijn ook al mensen naar onze school gekomen die voor ons een presentatie hebben gehouden. Het was een Engelse lerares, de directeur en de dominee. De directeur vertelde zijn levensverhaal hoe hij bij God terecht was gekomen.”

Jasmijn, Wesley, Niels, Mariette en Fabian uit klas 1 vertellen:
“Ze hebben in totaal zes miljoen euro nodig maar dat is natuurlijk heel veel. Wij helpen deze school daarom om te proberen om aan dat bedrag te komen. We hebben de klas in groepjes verdeeld om met elk groepje geld op te halen. Elk groepje heeft zijn eigen actie bedacht en die gaan we op het Calvijn College uitvoeren.”

 

Vasco, Olaf, Sanne, Maureen en Louis:
“We hebben al een collage gemaakt, hij hangt bij de grote trap. Op die collage staat dat we een actie gaan houden. We gaan kroket- en frikadellenbroodjes verkopen.”

Renske, Noah, Jelle, Jordy en Kristiaan:
“Jullie kunnen ons ook helpen door zo veel mogelijk te kopen en te bidden. We rekenen op jullie.”