Krabbendijke Kerkpolder

Debatfinale | 'Vaardigheid waar je heel je leven wat aan hebt'

Goes Klein Frankrijk

 

Afgelopen zaterdag, 19 januari, nam het debatteam van onze locatie Goes Klein Frankrijk (bovenbouw havo/vwo) deel aan de finaleronde van het NK Debatteren voor Scholieren in Utrecht. Het team eindigde op de zestiende plek. Aan deze finale, deden na een voorronde, 32 scholen mee.

 

Facebook Debatteren voor Scholieren

 

Leerlingen debatteerden met elkaar over stellingen als: ‘Op alle producten die in Nederland worden verkocht moet 20% klimaatbelasting worden geheven’, ‘Voetbalclubs moeten een jaar lang worden uitgesloten van competitie als hun supporters zich discriminerend uiten’, en ‘Het is beter als de verantwoordelijkheid voor anticonceptie enkel bij vrouwen ligt’.

 

Reacties op de finale

Leerlingen van het Calvijn College-team reageerden tevreden op de uitslag: “Ik vind dat we het super gedaan hebben. We hebben alle vier de rondes goede debatten gevoerd en ontvingen daarvoor waardering van de jury.’’ “De verschillen zijn gewoon minimaal. En als team hadden we veel vertrouwen in elkaar. Ook al liet iemand een steekje vallen, dan konden we ervan op aan dat een volgende spreker dat wel weer recht zou zetten. We hebben enorm genoten van deze dag.” “Debat is zo waardevol, omdat het je kritisch leert denken. En dat is een vaardigheid waar je heel je leven wat aan hebt.” Kortom; het team van het Calvijn College kijkt tevreden terug op hun deelname aan deze finaleronde. Uiteindelijk werd het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand Nederlands kampioen debatteren voor scholieren."


“Dit team is erg consistent. Elk teamlid vervult zijn sprekerstaken gewoon heel goed. Dat is de kracht van dit team’’, beaamt ook meneer Knook, de debatcoach. “En deze leerlingen hebben de afgelopen jaren ook hun presentatietechniek enorm ontwikkeld. Deze leerlingen durfden zich drie jaar geleden nauwelijks te laten gelden tijdens een debat. Nu staan ze gedecideerd, met rust en overtuiging, de meest gecompliceerde stellingen te verdedigen. Juist die combinatie van rust en overtuigingskracht is zo mooi. Deze leerlingen overschreeuwen zichzelf niet. En dat maakt hun verhaal vaak veel geloofwaardiger. Ik ben zo trots op elk van hen!”

NK Debatteren voor Scholieren

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat al eenentwintig jaar en is uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland. Meer dan honderd scholen gaan jaarlijks op dit toernooi de verbale strijd aan. Tijdens elk van de drie voorrondes plaatsen de beste tien scholen zich voor de finaleronde op 19 januari, waar bepaald wordt wie zich een jaar lang debatkampioen van Nederland mag noemen.

Op het NK debatteren de teams volgens  ‘World Schools'-format. Twee teams gaan het debat aan over een stelling als voor- of als tegenstander. Er doen vier debaters per team aan mee. Elke leerling geeft een speech van vier minuten. De conclusiespeeches duren twee minuten. De beurten van voor- en tegenstanders wisselen elkaar zo af. Dit debatformat nodigt uit tot onderbouwing, tactisch teamwork, zorgvuldig luisteren, verdiepen en weerleggen. Ook kunnen de debaters hun vermogen om overtuigend en goed gestructureerd te speechen volop oefenen.