Goes Klein Frankrijk

Zomercursus Engels in Litouwen | Groei-ervaring van formaat

Schoolbreed

 

Jaarlijks gaan leerlingen van het Calvijn College naar de LCC University in het Litouwse Klaipeda om hun Engels op te vij zelen. Vorig schooljaar waren het er negen, het jaar ervoor vijfentwintig. Het programma beslaat drie weken in juli en helpt deelnemers hun spreekvaardigheid Engels snel vergroten.

 

Je bent samen met zo’n 180 leerlingen uit circa zestien verschillende landen. Uit West-Europa, maar ook uit Oost-Europese landen, Zuid-Korea, Syrië en Irak. Kosten zijn ongeveer 1300 euro all-in. De docenten zijn christelijk en spreken uiteraard allemaal vloeiend Engels. Je krijgt een instaptoets, zodat je met leerlingen van jouw niveau in dezelfde klas terechtkomt.

De schooldag telt zes lesuren. Je krijgt ook creatieve opdrachten, zoals het maken van een poster en presenteren. Wat je ook doet, je leert Engels. Je woont in een studentenfl at en zit met maximaal één andere landgenoot op een kamer. Je moet je eigen potje koken en je eigen boodschappen doen. Je hebt veel mogelijkheden om leuke dingen te ondernemen. Zo mag je gebruikmaken van een fi tnessruimte en sportvelden, ook is er een keer een barbecue. Op zondag kun je deelnemen aan het bezoeken van de Free-Christian Church. De voertaal voor het contact met docenten en leerlingen uit andere landen, is uiteraard Engels.

 

Mw. M.N. Bakker-Groeneweg, docent op locatie Goes Stationspark, is inmiddels vier keer naar Klaipeda geweest, twee keer gaf ze er zelf les. Ze geniet er zichtbaar van. “Ik houd van het internationale, het interculturele en van het avontuur.” Bakker is native speaker, van haar elfde tot haar negentiende woonde ze in Canada. “Het is mooi als leerlingen aan je gedrag merken dat je een christelijke docent bent. Er zijn niet-christelijke leerlingen die bij de terugkoppeling aangeven: ‘jullie geven echt om ons’. Dat is wat ze opvalt als ze een vergelijk maken met eigen docenten.”

Drie leerlingen blikken terug

Therése: “Het was echt een internationale ervaring. Ik heb veel contacten gemaakt en veel Engels gepraat.” Roy: “De lessen en activiteiten waren ook leuk, we hadden goede docenten.” Jan: “Met elkaar praten is meteen een lesje Engels.” Roy: “Ik durfde steeds beter Engels praten. In de eerste week was ik een beetje zenuwachtig, in de tweede week ging het makkelijker en in de derde week vond ik het echt heel leuk.”

Therése: “Je leert ook op eigen benen te staan. De eerste week ging het mega chaotisch met het koken en wassen. Je weet niet waar je moet beginnen en wordt echt in het diepe gegooid. Je komt er wel achter dat je zelf overal over na moet denken en zelf moet organiseren. De laatste avond zijn we voor zeven euro uit eten geweest. Al die culturen zijn ook zo leuk. We leerden een aantal Russen een beetje Nederlands. Ook ontmoetten we een meisje uit Zuid-Korea, die de enige christen is in haar dorp. Fijn om haar te spreken. Het is leuk om van een afstand naar je eigen land te kijken. Drie weken van huis is wel echt een stap, je moet er wel voor de volle 200% voor gaan.”