Bij de finaleronde van de Benelux Debatcompetitie afgelopen zaterdag eindigden Willem, Joanne en Jurian uit vwo-6 als tweede in de categorie Hogerhuis (parlementair debat). Het retoricateam, bestaande uit Maren en Deborah, ging met de derde prijs naar huis. Nog nooit eindigden de Zeeuwse teams van het Calvijn College zo hoog in een landelijke wedstijd.

Het Calvijn College had zich gekwalificeerd voor alle drie de categorieën: retorica, Lagerhuis+ en Hogerhuis. Door het jaar heen organiseert de Debatunie vijf debatrondes waar meer dan honderd scholen aan deelnemen. Tijdens de finaleronde namen de beste vijftien debatteams van Nederland en België het tegen elkaar op.

Op de finaledag debatteren de verschillende teams in drie rondes tegen elkaar. Vervolgens wordt op basis van de scores de ranking vastgesteld. Bij retorica houden de beste drie teams in de Grande Finale vervolgens een speech en wordt vervolgens de winnaar vastgesteld.

We hebben ons best gedaan en een mooie speech neergezet
Maren en Deborah

Maren en Deborah: “Het was geweldig dat we sowieso bij die beste drie zaten. We hebben gewoon ons best gedaan en een mooie speech neergezet.” Het retoricateam eindigde uiteindelijk als derde.

Bij Hogerhuis en Lagerhuis+ volgt vervolgens de Grande Finale tussen de beste twee scholen. Het team van het Calvijn College mocht het bij Hogerhuis in de Grande Finale dus opnemen tegen het Haarlemmermeer Lyceum. In de finale verdedigde het team de stelling dat een politieke partij minimaal 5000 leden moet hebben voordat ze wordt toegelaten tot het democratisch bestel.

Na een spannend debat verloor het team nipt van het Haarlemmermeer Lyceum, dat kampioen van Nederland en België werd. Niettemin leverde het Zeeuwse team een historische prestatie door als tweede te eindigen.