Goes Klein Frankrijk

Stage vakhavo | Computer uit... Overall aan

Goes Klein Frankrijk


Hij is bankwerker/lasser op de werkvloer bij Murre Technologies in Krabbendijke. Een dag in de week begeleidt W.F. van Gilst een vakhavist. “Een leuke uitdaging om deze jongens de techniek te mogen leren.”

 

Wat leert een vakhavist bij Murre Technologies? “Het is heel leerzaam om het materiaal te voelen en er mee te werken om het daarna toe te passen in een ontwerp. Het gaat leven voor die jongens. De stage is vooral bedoeld om ze op te leiden tot goede techneuten. De begeleiding is ook een manier van
aandacht vragen voor de technische vakken”, vertelt Van Gilst.

 

Unieke kans

Vakhavisten zijn vlug van begrip en vinden het leuk om praktisch aan de slag te gaan met techniek, ervaart hij. “Dit is een goede voorbereiding op hun vervolgstudie. Het is een unieke kans om zo in een bedrijf te kijken. Erg leuk om ze te zien groeien. Als ze binnenkomen is alles nieuw, maar na een jaar maken ze al een opdracht die in de richting komt van mbo-niveau. Zo worden ze goed voorbereid om straks in te stromen in een hbo-opleiding.”

 

Opdrachten

Opdrachten die een vakhavist moet maken, hebben twee kanten: zowel theorie als praktijk. “Ze zitten eerst achter de computer, maar trekken daarna een overall aan. Het is prachtig dat ze de theorie direct in de praktijk kunnen toepassen.”

 

Goed contact

Van Gilst is positief over het contact met de school. Het Calvijn College nodigt Murre Technologies jaarlijks uit voor de vakhavodag. Dan worden leerlingen aan bedrijven gekoppeld. “Het is voor ons fijn om alvast kennis te maken met deze nieuwe vakhavisten. Ook is het leerzaam voor de nieuwe vakhavist om op die dag de presentatie mee te maken van de oud-stagiair over het bedrijf. Zo kunnen ze van elkaar leren.”

 

Oud-vakhavist

Op dit moment heeft Murre Technologies één oud-vakhavist in dienst. Hij volgt nu een deeltijdopleiding techniek op het hbo. “Drie dagen in de week is hij aanwezig in de werkplek.
Halverwege zijn studie kan hij waarschijnlijk op kantoor als ontwerper verder.”