Goes Klein Frankrijk

Samen werken aan een duurzame school

Krabbendijke Kerkpolder


Op locatie Krabbendijke Kerkpolder is er van D.V. 3 tot en met 5 juni een projectweek voor duurzaamheid. Die gaat over SDG-doelen (Sustainable Development Goals). Het project moet onder meer bijdragen aan bewustwording. De leerlingen werken op hun afdeling aan een tastbaar product dat past bij een of meerdere van de SDG-doelen.


Wat doen leerlingen deze dagen? Een greep uit de activiteiten. De leerlingen van bouwen, wonen & interieur knappen de aula en het plein 'duurzaam' op. De leerlingen van produceren, installeren & energie plaatsen zonnepanelen en fietsen voor stroom. De leerlingen van zorg & welzijn en economie & ondernemen denken na over afvalrecycling, gezonde maaltijden en de promotie ervan, enz.


Het gewone rooster is losgelaten. Er staan enkele vaste momenten ingepland. Maandag het eerste lesuur vond een centrale opening plaats in de aula. Dit ging over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde en Gods doel met ons leven. Op dinsdagmorgen begonnen de leerlingen met een Bijbelstudie over het ‘zuchten’ van de schepping (Rom. 8:22). Op woensdag zal de projectweek in de eerste helft van de middag afgesloten worden.
Toevoeging per 5-6-2019:

 

Leerlingen over de projectweek

  • Pieter en Arjan, afdeling bouwen, wonen & interieur: “Het is leuk en leerzaam. We hebben een bank van hout gemaakt en bestraten het plein. Het was erg leerzaam en we weten nu hoe je het in het echt ook doet.
  • Jordy en Corstian, afdeling produceren, installeren & energie: “Het is leuk om te doen, beter dan les. Je bent samen bezig aan één project, dat is fijner dan in je eentje.”
  • Charlotte, afdeling economie & ondernemen: “We hebben afval geprikt tegen de milieuvervuiling, om ervoor te zorgen dat de wereld beter wordt.”
  • Marie-Anna, afdeling zorg & welzijn: “Het moestuintje maken vond ik het leukst. De sfeer is leuk. Het is anders dan in de les. Je bent bezig met je handen in plaats van dat je huiswerk doet en lessen draait.”

Bewustwording en samenwerking

Mw. A.T.C. Meulmeester, lid van de stuurgroep projectweek, vertelt dat ze al een jaar geleden zijn begonnen met het organiseren van de projectweek.


“Waarom we voor dit onderwerp kozen? Omdat wij als christen een taak hebben in deze wereld. Wij kregen de opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren. In de projectweek denken we hierover samen met de leerlingen na.”

 

“Het project draagt bij aan bewustwording en samenwerking van vakken, docenten en leerlingen. Geweldig om te zien dat het daarnaast ook heel erg leuk is. We gaan op een hele leuke manier met elkaar om, we werken en leren samen.”