Goes Klein Frankrijk

Project Best Idea in havo-3

Goes Klein Frankrijk

 

Elise is a quiet girl, but that surely doesn’t mean she is unkind! Spontaneous and smart are good descriptions. She likes to wear jewelry and especially rings. Maybe her idea has something to do with jewelry? Let’s see what her idea is! Here is Elise!

 

Dit is een stukje uit de introductie over een van de finalisten uit het project Best Idea. We zullen het even uitleggen. Elk jaar in havo-3 wordt er een competitie gehouden tussen de havo-3 klassen. 

In de klas

Allereerst worden er drie juryleden en een host gekozen per klas. De rest van de leerlingen moet een origineel idee bedenken dat ze later, in het Engels, moeten presenteren. De eerste ronde wordt tijdens de Engelse les in de klas gehouden. Per les moeten ongeveer vier mensen hun idee presenteren. De host begint voor iedere presentatie met een kleine introductie over degene die gaat presenteren. Vervolgens presenteert hij of zij, zijn of haar idee. De juryleden geven na afloop van iedere presentatie een paar punten van kritiek, maar noemen ook zeker de goede dingen van de presentatie en het idee. De presentatie wordt beoordeeld op punten zoals je lichaamshouding tijdens het presenteren, het idee zelf en je Engelse uitspraak. Na iedere les wordt er anoniem gestemd door de medeleerlingen over wie er door mag naar de volgende ronde. Dit natuurlijk allemaal in het Engels. 

 

In de tweede ronde presenteren de winnaars van de afgelopen lessen opnieuw. Dit keer hebben ze de tips van de jury gebruikt om hun presentatie en idee te verbeteren. Na deze les wordt er door de jury gestemd wie de klas gaat vertegenwoordigen in de finale. 

Finale 

Uiteindelijk is de finale in de aula, een echt feestje. In de finale presenteren de winnaars uit iedere klas opnieuw hun idee/uitvinding. De jury bestaat uit vier juryleden. Uit iedere klas één. De hoofd host verwelkomt alle klassen en introduceert vervolgens de winnaar uit haar klas. Tussen elke presentatie door krijgt de presentator weer commentaar van de jury en wordt er een nieuwe presentator geïntroduceerd door de host van zijn of haar klas. Als iedereen is geweest, overlegt de jury over de presentaties en de winnaar van Best Idea. Ondertussen eet iedereen van de heerlijke hapjes die door elke leerling zijn meegebracht. En dan is daar het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt… De winnaar van dit jaar was Niels uit gh3vh.

 

Even kort samengevat, Best Idea is echt een gaaf project! Leuk om te weten is dat iedere leerling ook nog een euro inlegt voordat het project begint. De aulafinalisten gaan met een prijs naar huis. Leuk en dik verdiend! 

 

Ilya Locht en Ilse Stam

leerlingen klas h3a