Goes Klein Frankrijk

Online debatteren bekroond!

Goes Klein Frankrijk

 

Vrijdag 11 december heeft de debatclub van Calvijn College Goes Klein Frankrijk, bovenbouw havo/vwo, deelgenomen aan het tweede online debattoernooi van de Benelux Debatcompetitie. Drie teams in de categorieën Lagerhuis+, Hogerhuis en retorica deden mee. Met succes!

 

De leerlingen Anne Sinke en Lianne van Blijderveen wonnen bij het onderdeel retorica een prachtige tweede prijs. De eerste speech had de dood van George Floyd als thema. In de tweede speech moesten mensen die hun kerstboom in november al neerzetten, verdedigd worden. Anne: "De laatste speech, waarbij we een hekeldicht over sinterklaassurprises moesten maken, daar had ik eigenlijk helemaal niet zo'n goed gevoel over. Maar de jury was zeer lovend en beloonde ons bij die ronde met de eerste plaats!" De jury waardeerde vooral de presentatietechniek en de gebruikte humor. 

 

Bij het Hogerhuis haalden de leerlingen Elles Ottema, Marit Bouma en Loïs van Bennekom zelfs de eerste plaats. Bij dit onderdeel, waar vaak alleen de ervaren teams aan meedoen, heeft elke spreker een vaste spreektijd van vier minuten. Het draait bij deze debatvorm dus om de inhoud en het redenatievermogen. Elles: "Dit hadden we totaal niet zien aankomen. Op zich liepen de debatten best lekker, maar in de eerste twee debatten lieten we best wat steken vallen, volgens de jury. En dan toch eerste worden, dat is gewoon geweldig!" Zij debatteerden over de stellingen dat de KLM geen staatssteun had moeten krijgen, dat binnen het schoolvak Nederlands films, series en games even belangrijk moeten worden als boeken en dat de EU speciale scholen op moet richten voor LGBTQ+-jongeren uit homo-intolerante landen. 

 

Ook het Lagerhuis+-team eindigde op een niet onverdienstelijke negende plaats, in het linkerrijtje. Er deden namelijk 26 teams mee in deze categorie. 

Online competitie

Aan de Benelux Debatcompetitie nemen zowel scholen uit België en Nederland deel. Online debatteren is een hele nieuwe ervaring. Enerzijds missen leerlingen de sfeer, de contacten. Anderzijds is het fantastisch dat de Debatunie het mogelijk maakt om ook online te debatteren tegen scholen uit het hele land.