Goes Klein Frankrijk

Les in de energiebus - havo-3 / vwo-3

Goes Klein Frankrijk


‘3 cm per jaar stijgt de zeespiegel. Reken maar uit hoelang het duurt voordat de stijging een meter is. Kijk naar het plaatje van Nederland en zie hoeveel van Nederland er niet onder water zou staan als die stijging met een meter werkelijkheid is geworden.’


Op 5 september verscheen er een grote vrachtwagen met Duits nummerbord voor het Calvijn College. Al snel veranderde de wagen in een klaslokaal waarin leerlingen van klas 3 hoorden waarom het energieaanbod moet veranderen van fossiel naar groen. Een ervan is die stijging van het water.


Na een korte introductie maakten de leerlingen onder leiding van een enthousiaste studente uit Groningen zelf een zonnecel. Moeilijk was het niet, interessant wel. Zeker toen de zonnecel getest werd. Onder een stevige lamp stelden leerlingen vast hoeveel Volt ze konden opwekken met hun eigen maaksel. Koning Willem-Alexander maakte een cel die 0,59 Volt opbracht. De beste in de bus gemaakte cel leverde 0,72 Volt op. Onze leerlingen maakten producten die uitkwamen op een rendement van ongeveer 0,50.


Belangrijker dan die opbrengst is de gedachtevorming die heeft plaatsgevonden. Jongeren worden in Zeeland betrokken bij een omslag in denken. Tot het eind van dit jaar kunnen ze meedoen met een wedstrijd en hun ideeën inleveren voor deze grootse energietransitie.