Goes Klein Frankrijk

Leerlingen boven zichzelf uit laten stijgen

Tholen

 

Leerlingen van Calvijn College Tholen kunnen buitenom de schooltijden meedoen aan uitdagende activiteiten naar keuze. Leerlingen én hun ouders reageren enthousiast op dit ‘excelleren’.


“Wij willen ze hiermee iets bieden dat direct aansluit bij hun persoonlijke interesse”, vertelt Servaas Brouwer, docent en kartrekker van excelleren. Vaardigheden waar leerlingen aan werken, zijn vooral creatief nadenken, samenwerken, doelen stellen, uitdagingen aangaan en grenzen verleggen. Vooralsnog hebben de meeste activiteiten te maken met kunst & cultuur en sport & beweging. De leerling krijgt per onderdeel een certificaat en na het zesde certificaat in dezelfde leerlijn een oorkonde, die in het persoonlijk dossier vastgelegd kan worden.

Leuke dingen doen én er iets van leren

Brouwer: “We willen leerlingen dat extraatje bieden waarmee ze gaan doen wat ze in de reguliere lessen niet zouden doen. Net even boven zichzelf uitstijgen.”


Anne Schot uit klas 1 deed mee aan badminton en fotografie. Hoe heeft ze dit ervaren? “Het is heel gezellig om het samen met vrienden te doen. Je doet iets wat je leuk vindt, beleeft er lol aan én je leert ervan. Echt leuk! Een fotografe leerde me bijvoorbeeld hoe ik met licht kan werken en kleuren kan combineren. Ik hoop aan meer mee te gaan doen. Als je deelneemt, ben je inderdaad later thuis. Maar ja, je kunt het vergelijken met een vrije dag waarop je met vriendinnen leuke dingen doet. Dit is iets waar je dan ook nog van leert.”