Goes Klein Frankrijk

Faalangsttraining | 'Help, ik kan het niet!'

Krabbendijke Appelstraat


Uw kind heeft goed geleerd voor de toets. Maar als het dan zover is, klapt hij dicht. Faalangst. Leerlingen die ermee kampen kunnen deelnemen aan een groepstraining, ook bieden we een examenvreestraining aan. We spreken M. van der Hart, trainer op locatie Krabbendijke Appelstraat.

 

Hij vertelt: “De mentor signaleert aan de hand van de SAQI-test, eigen inzicht of in overleg met de trainer. Is een faalangsttraining aan te bevelen, dan meldt hij de leerling aan bij de zorgcoördinator. Leerlingen krijgen vervolgens een intakegesprek. Daarin wordt vastgesteld om welk soort faalangst het gaat en met de leerling een doel vastgesteld. In de groepstraining proberen we de leerling er bewust van te maken waar de faalangst vandaan komt en werken we aan de doelen. Halverwege de training is er een tussenevaluatie
met de leerling.”

 

Hoe ontstaat faalangst?

“Leerlingen met faalangst denken dat ze iets echt niet kunnen. Dit kan samenhangen met een negatief zelfbeeld, de puberteit, druk van ouders of bepaalde wensen. Een analyse kan ook zijn dat een leerling al vanaf de basisschool boven zijn niveau zit.”

 

Hoe werkt faalangst?

“Verwachtingen van jezelf en anderen kunnen ervoor zorgen dat je veel moet van jezelf. Er is een oorzaak, je hebt er een gedachte bij en emoties, die leiden ertoe dat je te veel adrenaline aanmaakt en dat je overschakelt op de ‘overleefmodus’. Dan blokkeer je in zekere zin. Je denkt nog maar aan één ding: deze toets snap ik niet. Voor de rest is er chaos in je hoofd. Je denkt niet aan wat je geleerd hebt.”

 

Hoe pak je faalangst aan?

“De uitdaging is te proberen je gedachte positief te maken. Natuurlijk blijft het daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat je in de voorbereiding alles hebt gedaan wat je kon doen. Soms kom je erachter dat andersoortige begeleiding gewenst is. Zo kan het zijn dat de leerling doorgestuurd wordt naar een vertrouwenspersoon.”

 

“Het is mooi om leerlingen te helpen hun stressniveau te verlagen. Een beetje stress mag, maar je kunt er ook echt last van krijgen. En dan kun je daar iets aan doen.”