Goes Klein Frankrijk

Eerste lichting vakhavo in de bovenbouw

Goes Klein Frankrijk


De vakhavo is bij uitstek voor havoleerlingen die graag met hun handen bezig zijn en die van techniek en exacte vakken houden. Vakhavisten krijgen elke week een praktijkdag waarin ze ontdekken hoe dingen werken, door zelf met apparaten en gereedschappen aan de slag te gaan.


Lees meer over de vakhavo

In de bovenbouw volgen deze havisten het profiel Natuur & Techniek met het vak praktijk dat ook een examenvak is. In totaal hebben ze evenveel examenvakken als andere havisten. Afgelopen half jaar hebben de leerlingen in tweetallen een technisch product gemaakt waarbij alle facetten van een productieproces aan bod komen.

 

VOL-VCA diploma

Daarnaast hebben ze een stagebedrijf gezocht in de branche waarin ze verder willen. Ter voorbereiding op het werken in een bedrijf behalen de leerlingen het VOL-VCA diploma. Hiermee kunnen zij bij opdrachtgevers aantonen dat ze op de hoogte zijn van de veiligheidsregels op de werkvloer en eraan weten te voldoen. Daarnaast krijgen de leerlingen een sollicitatietraining.

 

Stage

In de tweede helft van klas 4 zijn de vakhavisten een dag in de week aan de slag in hun stagebedrijf. Ze draaien mee op verschillende plekken op de werkvloer en op kantoor. Het doel van het eerste deel van de stage is breed kennismaken met de activiteiten in een bedrijf en deze begrijpen. Vakhavisten ervaren de bovenbouw als een stap naar de maatschappij.

 

Infogids

De infogids over de vakhavo beschrijft uitgebreid de vakhavo vanaf klas 2 tot en met het examenjaar. Deze kunt u na inloggen op de website van het Calvijn College vinden onder de button Vakhavo en daarna onder Klas 2.

 

G.E. Kamerik
locatiedirecteur havo en vwo

 

Reacties van leerlingen


Terugblik op vakhavo klas 3

“Vorig jaar ben ik begonnen met de vakhavo. Ik vind het erg leuk om naast de theorie ook praktijk te hebben. Je leert allerlei dingen die een gewone havist helemaal niet leert, zoals draaien en frezen, maar ook hoe je een huis bouwt. Je hebt in klas 3 telkens acht weken BWI (bouwen, wonen & interieur) en acht weken PIE (produceren, installeren & energie). Zo kun je goed kiezen wat je wilt en je leert dingen op veel terreinen. Je bent vaak bezig met machines, maar je moet soms ook gewoon dingen berekenen zoals hoeveel beton je nodig heb voor een strokenfundering. Daarna moet je van die strokenfundering een deel bekisting zetten. Dat is best leuk, vooral omdat je er echt wat aan hebt voor later.”
Jos Hoogesteger, leerling vakhavo-4

 

Ervaringen in vakhavo klas 4

“Ik heb in de eerste weken van het vierde leerjaar bij de afdeling PIE (produceren, installeren & energie) gewerkt. We zijn daar bezig geweest met het ontwerpen, tekenen en maken van een bureaulamp. Ik vond het erg leerzaam om te zien wat daar allemaal bij komt kijken, zoals het maken van een voor- en nacalculatie. Eind januari hoop ik te beginnen als stagiair bij Hanse Staalbouw. Ik denk dat ik dan goed voorbereid ben op mijn stage, omdat we op school het VOL-VCA-examen gaan doen en we al bezig geweest zijn in de metaal op locatie Kerkpolder. Op mijn stage wil ik leren wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van stalen gebouwen.”

Pieter Koppert, leerling vakhavo-4