Goes Klein Frankrijk

Calvijn-debaters geplaatst voor NK Debatteren voor Scholieren

Goes Klein Frankrijk

 

Bij het NK Debatteren voor Scholieren leverde het debatteam (bovenbouw havo/vwo) van locatie Goes Klein Frankrijk een mooie prestatie. Vrijdag 12 maart eindigden Elles Ottema, Marit Bouma, Loïs van Bennekom, Roselien Guiljam en Niek Verhoeven in een voorronde op de eerste plaats.

Aan de drie voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Debatteren nemen in totaal ruim 80 scholen deel. Door de coronamaatregelen vond de jaarlijkse wedstrijd dit jaar voor het eerst online plaats. Er werd gedebatteerd over  voor jongeren actuele thema’s, zoals mentale gezondheid, schulden onder jongeren en ontwikkelingssamenwerking tijdens crisissituaties.  


Finale

In de finaleronde kruisen de beste 22 scholen van de voorrondes de degens. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.


Topteam

Debatcoach docent M.I.T. Knook, is merkbaar enthousiast over de debaters. “Dit is gewoon een topteam. Elke leerling benut zijn eigen capaciteiten voluit. Presentatietechnisch hebben deze leerling ontzettend veel in huis. En inhoudelijk debatteren deze leerlingen uiterst gestructureerd. Verder beschikken ze over een scherp analytisch vermogen, waardoor de juiste argumenten worden gebracht en goed worden uitgewerkt en geconcretiseerd. Ze zijn ook creatief, waardoor met scherpe woordkeuze en bijvoorbeeld beeldspraak het debat nog aantrekkelijk wordt en naar een hoger niveau wordt getild. En als laatste: deze leerlingen voelen elkaar aan. Ze werken op een hele goede manier samen.”

 

Groei

Knook wijst ook op de leden van de debatclub die wat minder in de schijnwerpers staan. “Elke leerling heeft een hele mooie groei doorgemaakt. Het gaat om de reis, niet zozeer om het resultaat. Elke leerling die het lef heeft om door te debatteren buiten zijn eigen comfortzone te treden, maakt zo’n mooie ontwikkeling door. En daarvoor heb ik groot respect. En daarom: Pouly Kodde, Lianne van Blijderveen, Anna Dek, Thirza Westerbeke, Demi Joossen, Leendert Blok, Henry Jacobse, Niels van Houwelingen, Timon de Looff en voor alle anderen uit vwo-6 die de afgelopen jaren aan de debatclub deelnamen: petje af!”

Inspireren

Elk jaar doet een brede groep leerlingen mee aan de debatclub. En zo bewijst de debatclub zijn bestaansrecht. Knook: “Niet alleen omdat we soms mooie resultaten boeken, maar juist omdat een brede groep leerlingen zich kan ontwikkelen tot excellente sprekers. Juist in een tijd dat we als christenen een minderheid vormen, is het van cruciaal belang dat onze leerlingen leren met respect voor de ander hun idealen met relevante argumenten te onderbouwen en op een inspirerende manier uit te dragen.”

 


Zie ook berichten over deelname aan Benelux Debatcompetitie: