Goes Klein Frankrijk

Aan de slag voor de bruinvis

Goes Klein Frankrijk


Eerstejaars leerlingen uit gymnasium/stream 1 presenteerden op woensdag 1 februari resultaten van hun onderzoek naar de bruinvis en het probleem van akoestische mist, ofwel: herrie onder water. Aanwezig waren deskundigen van de HZ, de provincie, Stichting Rugvin en Eerste Hulp bij Zeezoogdieren.

 

Bekijk foto's

 

In oktober woonden ze een gastles en een workshop bij van Stichting Rugvin. Daar hebben zij een opdracht ontvangen om na te denken over de leefomgeving van de bruinvis in de Oosterschelde. Bruinvissen hebben veel last van het lawaai veroorzaakt door bruggen, sluizen, keringen, schepen en windmolens. Het verstoort hun leefomgeving en vooral hun onderlinge communicatie. 

En daarom dus aan de slag. Zelfs met een hydrofoon zijn er metingen gedaan aan een schroef van een Zeeuwse kotter om te onderzoeken of deze geluidsbron valt in het frequentiebereik van de bruinvis. We hopen de gepresenteerde onderzoeksuitslagen ertoe leiden dat iedereen zich ook meer bewust is van het belang van ons Oosterscheldepark en de bruinvissen.

 

namens de klassen o1m en o1k voor de lessen nso (natuurkunde, scheikunde, onderzoek) en biologie,

docenten C.A. Boone, A. van Rijs en M. Wisse