Hoe word ik docent op het voortgezet onderwijs?

Om docent te worden heb je een onderwijsbevoegdheid voor een bepaald vak en dus een lerarenopleiding (hbo of universiteit) nodig. De route tot het behalen van een onderwijsbevoegdheid is afhankelijk van je achtergrond. Mogelijk kun je een verkorte lerarenopleiding volgen of vrijstellingen krijgen. Op de website van de rijksoverheid kun je zien welke routes bij jouw vooropleiding passen.

Docent geeft uitleg hoe een leerling moet solderen op het Calvijn College in Krabbendijke.

Wat is een onderwijsbevoegdheid?

Er zijn drie bevoegdheden: de bevoegdheid voor het basisonderwijs, tweedegraads bevoegdheid en eerstegraads bevoegdheid.

Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven op het vmbo; in de onderbouw (eerste drie klassen) havo; onderbouw (eerste drie klassen) vwo; en het praktijkonderwijs. Je behaalt deze bevoegdheid door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool.

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je daarnaast ook nog lesgeven aan de bovenbouw van de havo en het vwo. Je behaalt deze bevoegdheid door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit.

Kan ik meteen aan de slag?

Meestal kun je meteen al aan de slag als docent en dus solliciteren op een docentenvacature of een open sollicitatie indienen, ook als je nog geen bevoegdheid hebt. Als je bij ons in dienst komt, maken we afspraken over de termijn om een bevoegdheid te halen. Afhankelijk van de studietermijn krijg je een studieovereenkomst van maximaal vier jaar.

Bekijk onze vacatures

Opleidingen

Opleiding in de school

Aan de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) kun je een opleiden-in-de-school traject volgen om docent te worden binnen het voortgezet en/of middelbaar beroepsonderwijs.

Dit traject is een unieke variant van praktijkleren in de Provincie Zeeland, omdat alle scholen voor voortgezet en beroepsonderwijs gezamenlijk kiezen voor opleiden in de school. Aan de opleidingsschool kunnen studenten het pedagogisch-didactische gedeelte van hun opleiding volgen. Het vaktheoretische gedeelte volgen zij op Hogeschool Rotterdam, Driestar hogeschool in Gouda of Fontys lerarenopleiding Tilburg.

Dit duale traject duurt twee tot vier jaar, afhankelijk van vooropleiding en werkervaring. Er is hierbij een samenwerkingsovereenkomst met Driestar Educatief, waardoor er ook in de opleiding van opleiders, begeleiders en de vakopleiding van studenten aandacht is voor onderwijs in christelijk perspectief. Daarnaast is er op het Calvijn College een leerlijn identiteit, als onderdeel van de opleiding van studenten. Het helpt hen bij de voorbereiding op hun toekomstig beroep binnen het Calvijn College.

Overige opleidingen

Op websites van hbo- en wo-instellingen is meer informatie te vinden over lerarenopleidingen.

Docent aardrijkskunde op het Calvijn College staat tussen de leerlingen in het klaslokaal.

Faciliteiten

Beginnende docenten krijgen de eerste twee jaar altijd begeleiding van een coach. Verder kun je gebruikmaken van onze regeling voor studieverlof en studiekostenvergoeding. Mogelijk kom je in aanmerking voor een subsidie als je een lerarenopleiding gaat volgen. Neem contact met ons op voor een gesprek over jouw financiële plaatje bij de overstap naar het onderwijs.

 

Dagje meelopen

Om te ervaren hoe het is om docent te zijn, kan het waardevol zijn om een dagje mee te lopen of een uurtje voor de klas te gaan. Dit kan via een aanmelding voor Uurtje voor de klas of op aanvraag.

 

We denken graag mee

Heb je specifieke vragen, bijvoorbeeld over opleidingen en financiering? Aarzel niet om contact op te nemen. We denken graag mee!

Contactpersoon is mevrouw J. Krijger-Meijaard, hoofd personeel & communicatie. Bel tijdens kantooruren naar (0113) 21 10 20 of mail naar kme@calvijncollege.nl.