Tholen

Jonge onderzoekers winnen landelijke prijzen

Goes Klein Frankrijk


Leerlingen uit klas 1 t/m 3 van havo/vwo locatie Goes Klein Frankrijk deden in de afgelopen weken samen met duizenden anderen mee aan de Eureka!Cup. Eind vorige week vond de landelijke finale plaats voor de opdrachtgever. Spannend! Twee groepjes uit klas 1 en twee uit klas 3 gingen met een prijs naar huis.

Binnen Eureka!Cup worden met bedrijven en overheidsinstellingen vraagstukken ontwikkeld die zo realistisch mogelijk zijn (het bedrijf is er zelf ook mee bezig) en tegelijk aansluiten op de belevingswereld van jongeren. De deelname aan Eureka!Cup vindt op het Calvijn College plaats binnen het vak nso (natuurkunde, scheikunde, onderzoek), onderdeel onderzoeken & ontwerpen.


Vaardigheden

De leerlingen werken hiermee aan kennis en vaardigheden die horen bij wetenschappelijk- en technisch onderwijs. Ze ontwikkelen allerlei vaardigheden, zoals oplossingsgericht denken, een probleem analyseren, samenwerken en presenteren. Ook omgaan met tijdsdruk en stress (als de finaledag in beeld komt) is een leerzaam onderdeel. De Eureka!Cup doet verder een beroep op een brede algemene kennis en technische knowhow. 


Klas 1 | Drone onderzoek stormvloedkering

Opdrachtgevers Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Platform WOW stelden leerlingen uit klas 1 voor een hele uitdaging. Ontwerp een drone voor boven en onder water die data verzamelt voor het onderzoek naar de invloed die de natuur en het water hebben op een stormvloedkering. De 1e prijs en de creativiteitsprijs gingen tijdens de online finale naar het Calvijn College.


De 1e prijs ging naar Jeanne, Sietse, Sijlissa en Stefan. Zij zetten breed een goed resultaat neer en ontwikkelden zich goed na de eerste jury- en feedbackronde. De creativiteitsprijs was voor Anna, Maarten, Ruben en Thijs. Zij ontwierpen de drone op basis van eigenschappen van een eend, die zowel boven als onder water kan. Ook gingen ze creatief om met risicobeheersing: een drone van bijzondere materialen en met felle kleuren om vissen af te schrikken.

Docent M. Wisse: “Een knappe prestatie. Het was dit jaar een extra grote uitdaging, omdat een flink deel van de lessen hybride was en dat is voor een project niet ideaal. Toch brachten deze leerlingen deze opdracht tot een succes. Ze hebben laten zien dat leren en plezier hebben heel goed samen kan gaan!”


Klas 3 | Campagne tegen online pesten

De opdracht voor klas 3 was van de Politie en luidde: ontwikkel een online campagne om jongeren beter te informeren en hun bewustzijn over de gevaren van online pesten te vergroten. Voor de finale mochten de leerlingen naar de Nationale Politie in Utrecht. De 1e en de 2e prijs gingen naar het Calvijn College. 

Het team ‘Hulp tegen pesten’ - Geert, Jeannely, Sarah en Thijs – maakte naast een website onder meer een interactieve film. “Je gaat mee met de hoofdpersoon en ervaart wat pesten doet. Je kunt gedragskeuzes maken en ervaart dan het gevolg daarvan.” De jury vond hun idee vooral vernieuwend en creatief. Ze wonnen de 1e prijs. De 2e prijs ging naar Stop-it - Jeroen, Karlijn, Tessa, Thirza en Xander. Zij maakten onder meer een filmpje om de gevolgen van online pesten duidelijk te maken en meteen een app te promoten. “We waren heel gemotiveerd, zo’n prijs voelt dan echt als een beloning.”

Docent A. van Rijs: “De inhoud van de presentatie van ‘Hulp tegen pesten’ heeft de verwachtingen van de Politie overtroffen. Ze willen er daadwerkelijk mee aan de slag. Van harte gefeliciteerd! Ook Stop-it heeft het goed gedaan, met name jullie presentatie was buitengewoon goed.”

Overige opdrachten

Sem, Marit, Julia en Harm uit klas 3 bedachten voor WIJ Techniek een oplossing voor het probleem van wateroverlast. Ze bereikten de top-5 van Nederland. Alle leerlingen van het gymnasium hebben per leerjaar gewerkt aan verschillende Eureka!Cup-opdrachten.

 

Eureka!Cup

De Eureka!Cup is een landelijk programma van Stichting Techniekpromotie met wetenschappelijke en technologische vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo en vwo. Het doel van de Eureka!Cup is leerlingen in de onderbouw van havo en vwo actief kennis te laten maken met wetenschap en technologie (W&T). Met het lesmateriaal nemen zij een duik in het werkveld, bijna alsof ze er zelf al werken.