Geslaagde workshopdag
Wie op dinsdag 28 juni langs het Calvijn College in Middelburg kwam, zag direct: dit is geen ‘normale’ schooldag. Er stonden een grote blauwe tractor en een politiebusje op het terrein en je zag leerlingen op een graafmachine zitten. Wat was er te doen? Een workshopdag! Alle 340 leerlingen mochten die dag twee workshops kiezen uit een lijst van 32 workshops. Loop in gedachten mee over het terrein voor een sfeerimpressie van deze dag.
De tractor aan de voorkant van het gebouw was neergezet door Harthoorn, een loon- en grondverzetbedrijf. Zij verzorgden een workshop Infra, waarin leerlingen mochten sleutelen aan de tractor, een riool aanleggen en een minikraan konden besturen. “De leerlingen waren echt geïnteresseerd”, vond workshopleider S. de Visser.
Sportievelingen
Bij binnenkomst in de aula was het een drukke bedoening. De aula lag vol met matten en kasten, voor de workshop Freerunnen. Veel leerlingen stonden vol inspanning stonden te kijken naar durfallen die over de neergezette objecten klommen. “Ooooh”, werd meermaals gehoord als er één van de waaghalzen weer een gedurfde sprong deed. Ook een groepje personeel van het Calvijn keek met pretoogjes toe.
Op het plein volgde een grote groep de workshop Krav Maga. Krav Maga is een Israëlische verdedigingstechniek. De workshopleider had net een indrukwekkend verhaal verteld. Hij werd vroeger gepest en is door deze sport sterker geworden en durfde daarna zijn pesters te confronteren. Dat zorgde er vast voor dat de leerlingen zich zo gedreven inzetten voor de bevelen van de workshopleider. Ze renden op zijn bevel wel tien keer heen en weer over het veldje. “Waarom doe ik dit?”, riep de workshopleider. “Om te leren door te zetten en jezelf uit te dagen”, volgde het uit de mond van de leerlingen. Ook gaf hij een les in nederigheid. "Wat doe je als iemand op jouw plek gaat zitten?" De vuisten werden gebald.. "Maar... Waarom?" vroeg hij? "Gaat hij maar ergens anders zitten", riepen de leerlingen. "Dat kun jij dan toch óók doen? Wat zou Jezus doen?" Sommige leerlingen keken vreemd op: "Ik dacht dat we gingen vechten, maar het lijkt meer op godsdienst!" (wat een mooi compliment voor een workshop!)
In de gymzaal was er een workshop Aangepast sporten, waarbij leerlingen rolstoelsporten uitoefenden. Leuk en leerzaam!
Creativiteit
‘Creatievelingen’ hadden genoeg keuzes qua workshops die dag: haken, naaien, fotograferen, stempelen, een macraméhanger knopen, houtdraaien, bloemschikken en nog veel meer.
“Hier krijgen de creatieve geesten de vrije ruimte”, aldus P. de Muijnck van schildersbedrijf Noom. Hij verzorgde een workshop Schilderen en Styling en nam leerlingen mee in de wereld van kleur, verf, interieur en exterieur. In de gang naast dit lokaal was een groep van 11 meiden bezig met het knopen van een macraméhanger. De prachtige creaties mochten ze na afloop mee naar huis nemen. Bij de workshop Creëren met stof maakte een aantal leerlingen een mooi, fleurig linnen tasje. “Als ‘ie mooi is, ga ik hem dragen.”
Een eind verderop in de school was er een workshop Schilderen met acryl. Bij deze workshop schilderden de leerlingen stillevens na op canvas. Dat lukte de leerlingen goed, want het werden stuk voor stuk prachtige schilderijen.
“Het is een feest”
In het technieklokaal daartegenover werden ook prachtige dingen gecreëerd, houten schaaltjes op een echte draaibank. “Het is een feest!”, vond één van de workshopleiders Houtdraaien, die helemaal uit Rotterdam afgereisd was om deze workshop te verzorgen. “Ze hebben allemaal talent”.
Bij de workshop kleuranalyse was het kleur bekennen. Om de beurt mochten de deelnemers plaatsnemen op een stoel voor de spiegel, waar ze een uitgebreide analyse kregen van de kleuren die mooi bij hun gezicht passen.
Techneuten
Techneuten konden meedoen aan een workshop Programmeren, waarbij ze een robot van LEGO Spike bouwden en programmeerden. Bij de workshop Bouw een krachtoverbrengingswerkplaats kregen de leerlingen uitleg van L. Jobse van Croonwolter & Dros, over het belang van installatietechniek. Daarna zetten de leerlingen in opperste concentratie een bouwpakketje van meer dan 90 onderdelen in elkaar. Het werd een schaalwerkplaats uit 1900. Na afloop lieten ze trots het resultaat zien.
Uniformberoepen
Die middag liepen er ook een aantal mannen in uniform door de school. Politie- en ambulancemedewerkers en mensen van de Natres vertelden leerlingen over hun beroep. “Op twee na willen ze nu allemaal bij de Natres”, vertelde een workshopleider in legerpak. Tijdens een workshop gaf de Natres uitleg over wat het leger doet en wat er allemaal in die grote tassen zit die ze altijd meesjouwen. Daarna werden de leerlingen fysiek uitgedaagd.
Bij de politieauto op het plein gaven twee politieagenten in het herkenbare uniform uitleg over de inhoud van de politieauto en het werk van de politie. De zwaailichten gingen aan, kogelwerende vesten werden over de hoofden gehesen en leerlingen namen vol interesse een kijkje in de politieauto.
Een ambulancebroeder deed zijn verhaal over het werk in de ambulance en daarna volgde een cursus reanimeren. “Ze deden goed mee en hadden veel vragen!”
Smullen
De hele dag hing er een heerlijke geur in de gangen van het gebouw. Er was namelijk ook een workshop bolus bakken onder leiding van een echte professional, dhr. K. Nieuwenhuize. Het was nog een hele klus om de boel op te ruimen toen de bolussen in de oven zaten. Het was een plakkerige boel geworden op het aanrecht door al het suiker. Iedere leerling die deelnam aan de workshop kreeg een tasje van 10 bolussen mee naar huis. Dat werd smullen thuis.
Buiten de school
Er waren zelfs workshops buiten de deur. Bijvoorbeeld de workshop Paardenverzorging, daarvoor gingen de leerlingen naar Gapinge. Tijdens deze workshop leerden leerlingen over het verzorgen van een paard: van uitmesten van de stallen tot het borstelen van de vacht of een ritje op het paard.
Maar ook de workshop Mountainbiken, waarbij leerlingen parcours de Belt in Middelburg bezochten. Met wedstrijdjes ‘wie kan het verst op z’n achterwiel rijden’ en ‘hoe leer ik schansspringen’. Workshopleider A. Goedbloed: “Tot nu toe is alles goed gegaan en is de sfeer heel ontspannen, maar voor de zekerheid heb ik een zakje pleisters mee en is een helm verplicht.”
En de workshop Overleven, met ‘instructeur X en Y en Z’, waarbij ze de hele dag activiteiten bij natuur- en recreatiegebied De Piet deden. Het doel? Leren samenwerken en te overleven in een vreemde omgeving. Brandnetelsoep met krabbenpoten, klinkt dat niet culinair?
Leerlingen met interesse voor de natuur konden zich inschrijven voor een workshop moestuinieren of vogels kijken. Bij het bedrijf van dhr. Maljaars in Sint Laurens volgden 40 jongens de workshop Trekkeronderhoud. Dat was volop genieten.
Muziekliefhebbers
Muziekliefhebbers kregen 's morgens de kans om kerkorgels te bespelen in de Lutherse Kerk en de Doopsgezinde Kerk in Middelburg. “Sommigen zijn al honderd keer langs die kerken gefietst, maar zagen ze nu voor het eerst vanbinnen en mochten ook nog eens het orgel bespelen.” Anderen namen een kijkje bij de beiaardier op de St. Jacobstoren in Vlissingen. Glunderend kwamen de leerlingen terug: “We hadden schitterend uitzicht en mochten ook zelf op het carillon spelen.” En ja, dat kon heel Vlissingen horen!
Aan het einde van de middag verzamelde een groot deel van de leerlingen zich in de aula, waar de leerlingen van de workshop muziek maken nog een concert gaven. Een applaus volgde en daarmee was de workshopdag met veel activiteiten ten einde.
Een succes
“Het was een hele organisatie”, zei F. van der Maas, één van de organisatoren. “Maar we zagen allemaal blije gezichten, dat is mooi.” Collega's én ouders dachten allemaal mee en zetten zich in. Locatiedirecteur G. Terlouw concludeerde: “Het was echt een succes.”
Dank aan iedereen die meegeholpen heeft om deze dag tot een succes te maken! De geluiden zijn vrijwel unaniem bij ouders en leerlingen: voor herhaling vatbaar. En er worden alweer ideeën aangedragen voor nieuwe workshops…
Bekijk hier een foto-impressie van deze dag.