Krabbendijke Appelstraat

Klare taal van een leerling op Zeeuws Onderwijscongres

Krabbendijke Appelstraat


Voor de derde keer heeft Frederiek Weststrate, leerling klas ag3a, een speech mogen houden voor mensen uit het onderwijs. Op de Zeeuwse Onderwijsdag sprak ze over Boeiend Onderwijs. Hierbij een stukje tekst van haar speech. Wie weet kunnen andere docenten hier nog iets van opsteken! :-)

 

“Wij leerlingen mogen veel dingen zelf ontdekken. Dat is prima en goed. Maar, maak uzelf alstublieft niet overbodig, maar doe er toe. Voeg toe wat ik nodig heb. Want als u er als docent toe doet, geeft u mij wat ik nodig heb om écht te leren. U brengt mij waar ik zelf niet kan komen.

Eigenlijk bent u toch wel slimmer dan ik dacht. U bent niet zo saai en serieus als u er uitziet. Weet u, vaak luister ik op het moment zelf niet en achteraf denk ik vaak: 'Hé, dat was toch wel slim'. Met uw kennis en met uw levenswijsheid mag u mij niet alleen boeien, maar u moet mij boeien. Dus: ik heb u nodig. U moet er voor mij toe doen!”


“Ik ga afsluiten. Met nóg een ‘dingentje’. En dat is humor. Als ik niet kan lachen in een les, wordt ik echt heel chagrijnig. Mijn ideale docent is iemand die goed de balans weet tussen serieus zijn, gewoon goed lesgeven en grapjes maken. Laten we ervoor zorgen dat we in het onderwijs een beetje kunnen lachen. Dat vind ik pas boeiend!”

Zie ook: