Krabbendijke Appelstraat

ICT-lessen in stream 4

Krabbendijke Appelstraat

 

In stream 4 lopen we er al een aantal jaren tegenaan dat leerlingen heel goed overweg kunnen met een smartphone, maar dat ze heel weinig weten van het Office-pakket.

Ook mailen met Webmail en werken met OneDrive vinden deze leerlingen moeilijk. We hebben besloten zelf een methode te schrijven. De methode bestaat uit een groot aantal lessen, waarin gebruikgemaakt wordt van programma’s als Word, Excel en PowerPoint.


Er zijn ook hoofdstukken over algemene vaardigheden en het zoeken van informatie. De methode wordt ingezet binnen de bestaande vakken. Zo wordt bij mens en maatschappij de opdracht gegeven om een folder of PowerPointpresentatie te maken en bij wiskunde een opdracht in Excel. Op deze manier leren de leerlingen om de computerprogramma’s toe te passen in een context.

Steeds als de vakdocent een opdracht geeft waarbij ICT nodig is, krijgen de leerlingen te horen welke lessen uit het ICT-boek ze erbij moeten nemen om de opdracht goed af te kunnen ronden. Daarna stelt de leerling vast of hij deze vaardigheid beheerst: beginner, in ontwikkeling, gevorderd of expert. De docent houdt in een klassenoverzicht bij welke vaardigheden zijn geoefend dan wel aangeleerd. Dit klassenoverzicht is beschikbaar voor alle docenten van de betreffende klas. Op deze manier beschikken de leerlingen eind klas 2 over een groot aantal ICT-vaardigheden.