Goes Klein Frankrijk

Taalexamens buiten de deur

Goes Klein Frankrijk


In de afgelopen periode legden leerlingen naast de reguliere toetsen ook taalexamens af buiten de deur. Dat past helemaal bij de uitdaging op maat die we willen bieden en verrijkt het CV van de leerling.

Engels | Cambridge

In maart hebben drie vwo-6-leerlingen voor het eerst meegedaan aan het landelijke Cambridge CPE-examen in Rotterdam. Momenteel doen er nog zo'n twaalf leerlingen mee aan het project. Zij hopen eind dit jaar of begin volgend jaar dit examen Engels te doen. We werken met Advanced (CAE) & Proficiency (CPE), de twee hoogste niveaus. De leerlingen bereiden zich middels een methode voor op het landelijk examen, dat bestaat uit spreken, luisteren, lezen, schrijven en algemene taalvaardigheid. Cambridge-examens worden wereldwijd erkend door meer dan 20.000 universiteiten, overheden en werkgevers. 

Frans | DELF

In 2018 legden zeven vwo-5-leerlingen het DELF B1-examen af en vorige week deden vijf vwo-6-leerlingen het DELF B2-examen. Schriftelijke examens vinden plaats op het Calvijn College, mondelinge in Den Haag. DELF staat voor Diplôme d'Etudes en Langue Française, het gaat om officiële Franse taalexamens. Met een DELF-diploma tonen leerlingen aan in welke mate zij de Franse taal beheersen. De examens bestaan op vier verschillende niveaus (niveau A1, A2, B1 en B2 van het Europees Referentiekader).

Spaans | DELE

Voor het eerst hebben onlangs acht leerlingen (stream 1/vwo-3) in het kader van een plusproject het examen Spaans DELE-A1 afgelegd. Dat gebeurde in het Instituto Cervantes naast de Dom in Utrecht. Er werd geëxamineerd in lezen, luisteren, schrijven en spreken. Spreken was extra uitdagend, omdat het onderwerp ter plekke werd bepaald. 

Foto: geen directe relatie tot het onderwerp