Goes Klein Frankrijk

Op excursie naar ‘Joods Amsterdam’!

Goes Klein Frankrijk

 

Ook dit jaar weer met een ‘RMS bus’ volgeladen richting Amsterdam op zoek naar de zicht- en tastbare ervaring om de Jood en het Jodendom beter te leren kennen.

 

Die gelegenheid was er dan ook volop. Na een gezellige reis kwamen we aan op de eerste bestemming, de Portugese Synagoge.  Vooral de mannen werden voorbereid op deze rondleiding door het vakkundig plaatsen van een keppeltje. We werden rondgeleid door een liberale Jodin die ons al vragen stellend inwijdde in de gebruiken en gewoonten die binnen de toch wel kil aanvoelende Synagoge plaatsvonden. Niet meer verwarming aanwezig dan de 613 kaarsen die bedoeld zijn om de mitswot van gelijk aantal helder voor ogen te houden. Vergeleken daarbij zitten wij er maar ‘warmpjes’ bij. Verbazend dat het zo goed blijft ‘hangen’. Na afloop zou je gewoon vergeten dat het paars gevoerde keppeltje nog op je kruin rust...

 

Het Joods Historisch Museum lag op minder dan een sabbatsreis afstand. Eenmaal binnen werd je via trappen en galerijen meegenomen door de oude, rijke maar vooral ook diep droevige momenten van de Joodse geschiedenis… Beelden spraken soms boekdelen en vroegen om stilte. Dat was het allerminst. Leerlingen waren ijverig en enthousiast, al zwervend door het verleden, met hun opdrachten bezig.

 

Na de lunch rijdend te hebben genuttigd kwamen we aan bij het Cheider, de Joods-Orthodoxe school. Na binnengelaten te zijn werden we gastvrij ontvangen en konden leerlingen vragen stellen aan een deeltijd-Rabbijn. Af en toe kwamen leerlingen voorbij, een beetje schichtig kijkend naar het jonge, vlot geklede Zeeuwse publiek. Er werden goede vragen gesteld! Mooi was dat de Joodse Messiasverwachting aan bod kwam. Een leerzame ontmoeting in de aula. Indrukwekkend dat jongens en meisjes gescheiden van basisschool tot vwo-6 in dat gebouw hun scholing krijgen.

 

Na een behouden thuisreis en de nodige vertraging kwamen we aan in Goes. Moe, voldaan en voor herhaling vatbaar!   

 

De godsdienstsectie