Goes Klein Frankrijk

Door naar finale NK Debatteren voor Scholieren!

Goes Klein Frankrijk


Op vrijdag 16 november behaalden leerlingen van Calvijn College Goes Klein Frankrijk in Gorinchem de 3e plek in een voorronde met 36 middelbare scholen. Daarmee mogen ze door naar de finale van het NK Debatteren voor Scholieren.

 

In deze voorronde debatteerden vijfendertig scholen uit heel Nederland over stellingen als: ‘Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen’, ‘’Alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden’ en ‘Iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen’.

Niveau

Het niveau is de laatste jaren steeds hoger. “Ons doel was om dit jaar in de voorronde bij de beste tien te eindigen,” zegt een van onze deelnemers. “Dat we derde worden, geeft een geweldige kick. De eerste vijftien scholen zitten qua scores zo dicht bij elkaar.”

Maakt het Calvijn College kans om in de finaleronde op 30 januari Nederlands debatkampioen te worden? Een andere leerling: “We moeten realistisch zijn: tegen de echte topscholen die nationaal en internationaal zo aan twintig tot dertig wedstrijden per jaar meedoen, komen we vaak net tekort. Maar aan de andere kant is er zeker nog progressie mogelijk. Dus waarom niet?”

 

NK Debatteren voor Scholieren

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat al eenentwintig jaar en is uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland. Meer dan honderd scholen gaan jaarlijks op dit toernooi de verbale strijd aan. Tijdens elk van de drie voorrondes plaatsen de beste tien scholen zich voor de finaleronde op 26 januari, waar de beste dertig scholen van Nederland uiteindelijk bepalen wie zich een jaar lang debatkampioen van Nederland mag noemen.

Op het NK debatteren de teams volgens ‘World Schools'-format. Twee teams gaan het debat aan over een stelling als voor- of als tegenstander. Er doen vier debaters per team aan mee. Elke leerling geeft een speech van vier minuten. De conclusiespeeches duren twee minuten. De beurten van voor- en tegenstanders wisselen elkaar zo af. Dit debatformat nodigt uit tot onderbouwing, tactisch teamwork, zorgvuldig luisteren, verdiepen en weerleggen. Ook kunnen de debaters hun vermogen om overtuigend en goed gestructureerd te speechen volop oefenen. 

 

Meer informatie en complete uitslag