Goes Klein Frankrijk

Calvijn College in top-10 van NK debatteren

Goes Klein Frankrijk

 

Het debatteam van het Calvijn College in Goes is afgelopen zaterdag 17 april op de achtste plaats geëindigd bij het online NK Debatteren voor Scholieren.

In voorrondes kwalificeerden zich 22 teams voor deze landelijke finale. Aan deze finaleronde namen de 22 beste scholen van Nederland deel. Deze scholen waren overgebleven na de voorrondes, waar in totaal meer dan 90 scholen aan meededen.

Stellingen

Op het NK debatteerde het team over de drie volgende stellingen:

  • Het is beter als medische patenten ongeldig zijn in ontwikkelingslanden;
  • Er moet accijns worden geheven op thuisbezorgde pakketpost;
  • Directieleden mogen maximaal tien keer het salaris van hun laagst betaalde medewerker verdienen.

Debatvaardigheden

Debatcoach en docent Martijn Knook vertelt: “De kracht van dit team is dat ze een sprankelende presentatietechniek hebben ontwikkeld, goed gebruik kunnen maken van stijlfiguren en beeldspraak, uitstekend hebben leren luisteren en zo heel goed argumenten kunnen weerleggen. Maar sterkste was dat ze elkaar aanvoelden en aanvulden. Een blik was soms genoeg. Er ontstond het afgelopen jaar een hele mooie chemie tussen deze leerlingen.”

Compliment

Het team (bovenbouw havo/vwo), bestaande uit Elles Ottema, Marit Bouma, Roselien Guiljam, Loïs van Bennekom en Niek Verhoeven, leverde met hun achtste plaats een prachtige prestatie. Ze kijken met veel plezier terug op het NK. Volgens Elles verdient de debatcoach een compliment: “Hij is degene die ons uitstekend begeleid heeft op onze reis richting het NK, daar zijn we heel dankbaar voor!”

Knook: “De leerlingen hebben met een geweldige inzet het gereedschap gebruikt om zich te ontwikkelen tot  topdebaters. Om iets te bereiken kom je er niet alleen met talent: het vergt ook veel inspanning. En daar heb ik ontzettend veel waardering voor.”


Al met al kijkt het team terug op een succesvol jaar, ondanks de beperkingen die corona met zich meebracht. Natuurlijk missen de leerlingen de live toernooien, maar online bleek er toch veel mogelijk.

Meer informatie