Onderwijsaanbod

Profiel vakhavisten

  • Het zijn doe-het-zelvers

Vakhavisten zijn nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Vooral techniek vinden ze leuk en avontuurlijk. Ze willen ontdekken hoe dingen werken. Niet (alleen) door erover te lezen of er van een afstandje naar te kijken, maar door er eigenhandig mee aan de slag te gaan. Het liefst halen ze zelf een apparaat uit elkaar om te zien hoe het werkt. Vakhavisten houden ervan om ergens aan te sleutelen. Dat zie je terug in hun hobby’s.

 

  • Ze hebben een goed verstand

Vakhavoleerlingen zijn intelligent. Ze kunnen goed genoeg leren om de havo te halen en hebben zelfs wat capaciteit over. Een verzwaring van het programma en enkele uren extra huiswerk zijn voor hen geen probleem. Vakhavisten houden van wiskunde, natuurkunde en scheikunde en vinden dat ze daar goed in zijn. Over het algemeen kiezen ze het profiel Natuur & Techniek.

 

  • Ze hebben iets nodig wat hen motiveert

Net als andere havoleerlingen hebben vakhavisten sturing nodig. Hun studiediscipline is beperkt. Ze stellen hun werk vaak uit tot het laatste moment en richten zich op resultaten voor de korte termijn. Ze worden niet zo gegrepen door de studie dat ze er vanzelf hard voor zullen werken, maar ze zijn wel te motiveren door bijvoorbeeld een goede relatie met de docent, steun en complimenten en een aansprekend en afwisselend programma.

 

  • Ze willen gaan voor de vakhavo

Vakhavisten willen op school niet alleen maar bezig zijn met theorie, maar ook graag leren door doen. Het feit dat ze in de vakhavo ook een praktisch programma mogen volgen, stimuleert hen om te laten zien dat ze de havo kunnen halen. Kenmerkend voor vakhavoleerlingen is dat ze verbanden kunnen leggen tussen de theorie en de praktijk. Ze leren veel van de wisselwerking tussen beide.

 

  • Ze zien een toekomst voor zich in de techniek

Vakhavoleerlingen verwachten dat een technisch beroep het meest aansluit bij hun kwaliteiten en interesses. Ze willen later graag werken met apparaten en gereedschappen. Ze zijn van plan om na de havo te kiezen voor een technische vervolgopleiding op hbo-niveau.