Actueel

Excursie ‘medelanders’

Goes Noordhoeklaan


Op donderdag 4 april 2019 vertrokken we met zo’n 60 leerlingen richting de wijk Spangen in Rotterdam. Toen we de bus uitstapten, werd aan ons gevraagd waar al die blanke kinderen vandaan kwamen. Tja, ook gewoon uit Nederland hoor!


We werden opgewacht door Nico van Splunter, de dominee van de wijk Spangen. Zijn kerk is een klein wijkgebouwtje waar ongeveer 30 mensen in passen. De leerlingen waren zeer verbaasd dat dat gebouwtje fungeert als een kerk en dat de dominee gewoon een trui en spijkerbroek aan had. Zij dachten dat alle kerken bestaan uit een stenen gebouw met een groot orgel en een dominee in een zwart pak. Nico vertelde ons dat alle kerken gesloten zijn in de wijk Spangen, maar dat de Heere weer andere wegen heeft geopend om een nieuwe kerk op te richten. Nico mag op deze manier werkzaam zijn in Gods Koninkrijk.

 

Nadat we een voorlichting hadden gekregen over het werk van Nico, zijn we met de leerlingen naar de wekelijkse markt vertrokken. We vielen direct behoorlijk op aangezien daar nauwelijks blanke mensen rondliepen. Op de markt moesten de leerlingen interviews houden met de mensen op de markt. De interviews waren vooraf opgesteld. Om ons te verplaatsen in de mensen in de wijk, kregen de leerlingen na de interviews €3,00 per groepje. Met dat geld moesten zij een avondmaaltijd scoren voor vier personen. De leerlingen kwamen er al snel achter dat dat heel moeilijk was. Groente en fruit ging nog wel, maar vlees was ontzettend duur. Ze hadden geluk met veel marktkoopmannen die hen gratis eten aanboden. Ze werden hier met hun neus op de feiten gedrukt dat veel mensen in de wijk Spangen dagelijks met zo’n bedrag rond moeten komen voor een avondmaaltijd. Om de dag af te sluiten kregen de leerlingen de gelegenheid om te shoppen bij de markthal en de koopgoot.

 

Vooraf mopperden de leerlingen dat de excursie saai zou worden. Na afloop vroegen we de leerlingen of de ze de excursie leuk vonden. Die vraag werd volmondig beantwoord met ‘JA!’.

Door in contact te komen met mensen uit een andere cultuur hopen wij dat de vele vooroordelen weggenomen zijn bij onze leerlingen.

 

Pauline den Butter

docent locatie Noordhoeklaan