Actueel

Excellente School | samen leren en vakhavo

Goes Klein Frankrijk, Krabbendijke Appelstraat


Op maandagmorgen 21 januari 2019 vond de onthulling van de predicaten Excellente School 2018 plaats. Jurylid Bart Engbers overhandigde op locatie Krabbendijke Appelstraat een predicaat voor vmbo-g/t en op locatie Goes Klein Frankrijk voor havo. De gelegenheid werd gebruikt om omhoog te wijzen, naar de Gever van Wie we ons afhankelijk weten. Foto's

 

Bestuursvoorzitter Jan Bakker wees de leerlingen in Krabbendijke op een gebruik van Bach: "Iedere keer als je opnieuw begint, zet er dan maar gewoon JJ [Jesu Juva: Jezus, help mij] boven en als het is gelukt SDG [Soli Deo Gloria: Alleen aan God de eer] eronder. 

Op beide locaties was een directeur van een andere Excellente School betrokken bij de uitreiking, in Krabbendijke was dat Danny Janssen van Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder en in Goes Adri de Gans van het Pontes Goese Lyceum.

 

Jury

Voor jullie geen ‘Blue Monday’ maar een ‘Golden Monday’, hield jurylid Engbers de leerlingen voor.

Op locatie Krabbendijke Appelstraat: “De formatieve cultuur, dat is wat de jury de strik om het excellentieprofiel van deze school noemt. Motto van deze school is ‘Waar we samen leren’. Dat betekent: beoordelen is niet meer het uitgangspunt, maar het gesprek met elkaar: wat heb ik geleerd en niet geleerd en wat ga ik leren? Voor zulke vragen is een cultuur nodig waarin de leerling eigenaar is van zijn eigen leerproces en de docent durft los te laten en als wakende coach aanwezig is.”

Op locatie Goes Klein Frankrijk: “Met de vakhavo is een fantastische basis gelegd. Daarin zijn jullie als school uniek. Jullie hebben gedurfd die stap te zetten. Geen gemakkelijke stap, je laat bepaalde zekerheden los. Je weet zeker dat je daarmee de leerlingen een betere kans geeft om verder te komen in hun leven. Daarom vindt de jury het vanzelfsprekend dat deze havo school excellent wordt.”

Kracht

Locatiedirecteur Guiljam (Krabbendijke Appelstraat) tegen de leerlingen: “We doen het voor jullie!”. Het is een mooie erkenning, geeft hij aan, maar tegelijkertijd maakt het “ootmoedig en een beetje verlegen”. “We doen gewoon ons best goed onderwijs te leveren. (…) Deze prijs moedigt ons aan om door te gaan op de ingeslagen weg, want goed onderwijs kan altijd beter.” De leerlingen Job Cromwijk, Mirthe van den Berge en Sharon Meeuwsen lazen een zelfgemaakt gedicht voor. 

Excellent

'De toekenning van het predicaat Excellente School betekent dat een school (of schoolsoort) onderwijs biedt van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel', vertelt de onderwijsinspectie. Via de website van Excellente Scholen is bekendgemaakt welke scholen het predicaat ontvangen hebben.

 

Verder lezen: