Middelburg

Sportcoaches in tussenuren

Middelburg

Kent u dat? Leerlingen die in een tussenuur in de aula hangen of door de school dwalen? Wij in Middelburg wel. De hangsfeer en gangsfeer wilden we omzetten naar een positieve sfeer. Dit hebben we gedaan door de sportcoaches aan te stellen.

We hebben sportieve leerlingen uit de bovenbouw met leidinggevende kwaliteiten gevraagd om te solliciteren naar de taak van sportcoach. Deze vijf leerlingen hebben vorig jaar een pilot gedraaid. Ze hebben vier klassen begeleid in het sporten als die betreffende klas een tussenuur had. Dit jaar hebben tien sportcoaches de tussenuren van alle eerste en tweede klassen begeleid. Aan welke activiteiten je moet denken? Fitnessen, tafeltennissen, drie-vakken-les (hockey, voetbal, acro), Wii (spelsysteem met bewegingsbesturing) in de aula, trefbal in de gymzaal of een balspel in de pannakooi.

 

Breed succes

De leerlingen vinden het fijn om bezig te zijn met sporten, en hoeven zich niet meer te vervelen. De leraren hebben geen last van de tussenuren. De sportcoaches kunnen hun talenten ontwikkelen en worden gemotiveerd en uitgedaagd door de verantwoordelijkheid die ze krijgen.

 

Toezicht

“Of het leuk is om in klas 3 of 4 te zitten en al les te geven? Wij vinden van wel! Wij zijn Bart en Emma, sportcoach van klas 1,2 en 3 en gaan jullie iets vertellen over het coachen van sport in de klassen. Als een klas een tussenuur heeft en ik of een andere coach op die dag ingepland staat, trekken wij ons coachshirt aan en gaan wij samen met die klas sporten. Leerlingen hebben toezicht nodig en wij hebben daarvoor de verantwoordelijkheid gekregen van onze sportleraren.”


Plezier

“Natuurlijk is het leuk om te sporten en zeker om leerlingen er de weg in te wijzen. Je kunt zelf ook meedoen en voor onszelf heeft het ook genoeg voordelen. Je mag lessen missen, je krijgt een speciaal certificaat bij je diploma en het is gewoon enorm leuk om met leerlingen te sporten en met elkaar plezier te hebben. Dat is niet zo direct de baas uithangen, natuurlijk zijn wij zelf ook nog een leerling!”

 

Q.L. Dingemanse
sportcoachcoördinator