Goes Klein Frankrijk

Eenzaamheid onder leerlingen

Goes Klein Frankrijk


Eenzaamheid wordt vaak gekoppeld aan: alleen in een hoekje staan, nooit praten met mensen, gebrek aan sociale vaardigheden en ga zo nog maar even door, terwijl het eigenlijk een heel stuk dieper gaat. Ik zie eenzaamheid als een soort verdriet, een verdriet omdat je je totaal niet verbonden voelt met iemand. Het is niet zomaar een begrip, het is een emotie en daarom ook heel persoonlijk.

 

Als wij als lvj’ers praten over het onderwerp eenzaamheid, kijken we niet alleen naar de individuen die eenzaam lijken. Bijvoorbeeld dat meisje die altijd alleen onder de trap staat. Eenzaamheid is heel goed te verbergen. Je kunt je namelijk ook echt eenzaam voelen in groepsverbanden, waardoor het helemaal niet opvalt dat je niet lekker in de groep ligt en je geen verbintenis voelt. Ook bij ons op school, het Calvijn College, komt dit regelmatig voor.

Er zijn bepaalde signalen waar wij als lvj’ers op letten, waar ik persoonlijk ook op let. De bekendste zijn denk ik wel ontwijking, (erge) verlegenheid, onvermogen anderen te vertrouwen en geen eigenwaarde hebben. Nogmaals, eenzaamheid is heel goed te verbergen, dus is het ook heel lastig om mensen te ontdekken die zich eenzaam voelen. Ook niet iedereen vertoont deze symptomen en mensen die deze juist wel vertonen hoeven niet meteen eenzaam te zijn. Dit kan ook deel van hun karakter en persoonlijkheid zijn, bijvoorbeeld verlegenheid. 

Schaamte speelt ook een erg grote rol wat betreft eenzaamheid. Je wilt graag de gezellige, leuke jongen zijn die altijd lacht en vrienden heeft, terwijl je je in werkelijkheid heel alleen voelt als je met deze vrienden bent. De schaamte speelt snel op en je drukt je gevoelens alleen maar dieper weg, praat er niet over en verbergt het nog meer. De probleemstelling is hier denk ik wel duidelijk.

Oplossingen hiervoor zijn echt niet simpel. In totaal zijn wij met zo’n 17 lvj’ers en zelfs met elkaar is het enorm lastig om eenzaamheid te ‘bestrijden’.

Het belangrijkste is wel om de oorzaak te achterhalen en daar dan wat aan te doen. Om mensen heen staan en laten weten dat jij er echt voor ze bent, je innerlijke gevoelens wilt delen en je wilt verbinden met hen is natuurlijk een van de belangrijkste dingen die je kunt doen bij een persoon die eenzaamheid ervaart.

Natuurlijk blijven wij streven en zoeken naar oplossingen om de eenzaamheid enorm te verminderen, het liefst tot 0, maar eenzaamheid helemaal te verwijderen is helaas onmogelijk. Toch wat bewuster geworden van eenzaamheid onder jongeren? Graag gedaan :)

Myrthe Hollebrandse

LVJ’er