Het kind wordt echt gezien

Familie Zwijnenburg (Krabbendijke Kerkpolder)

Zeven jaar geleden richtte mevrouw J. Zwijnenburg met haar man gezinshuis De Morgenster op om jongeren een gastvrij onderkomen te bieden. Momenteel volgen drie kinderen praktijkonderwij s op locatie Krabbendijke Appelstraat: Joël (klas 1), Eren (klas 3) en Elroy (klas 5). Victoria zit op locatie Kerkpolder in de derde klas zorg & welzijn.

 

Welk beeld heeft deze moeder en gezinshuisouder van het Calvijn College? Het contact met de school ervaart ze als open en prettig. “Alle kinderen hebben bij ons een enorme rugzak. Ze krijgen dan ook veel begeleiding. Wat opvalt is dat de lijntjes op school altijd kort zijn.”

Aansluiting

De Morgenster heeft een christelijke identiteit. “Daarom kozen we voor het Calvijn College. De waarden en normen die op school worden meegegeven, vinden wij heel belangrijk. Het sluit goed aan op datgene wat wij ze thuis mee willen geven, dat is erg fijn. Kinderen op deze leeftijd zijn heel beïnvloedbaar. Als school en thuis dan overeenkomen, is dat een groot pluspunt.”

Stap

De kinderen die opgevangen worden in De Morgenster, komen uit niet-gelovige gezinnen. De stap naar het Calvijn College is dan groot. Maar ze passen zich snel aan, vertelt mevrouw Zwijnenburg. “Inhoudelijk hebben de kinderen soms hun vragen, maar de school heeft er alle begrip voor. Vooral deze kinderen kijken overigens scherp naar normen en waarden. Zeker ook naar wat klasgenoten wel en niet mogen.”

Betrokkenheid 

De zorg en de begeleiding op school ervaart mevrouw Zwijnenburg als “super”. “Het kind wordt echt gezien, dat vinden wij ontzettend fijn. En er wordt meegedacht met ons.” Een voorbeeld? “Drie jaar geleden kwam er op een groeps-WhatsApp van een van de kinderen een opmerking. Op zaterdag heeft de mentor daar veel werk van gemaakt. Die enorme betrokkenheid was heel fijn.” Ze constateert dat haar kinderen graag naar school gaan. “Ze vinden de sfeer prettig en gezellig.”

Hoe mevrouw Zwijnenburg ten slotte het Calvijn College typeert? Drie woorden komen naar boven: “betrokken, kindgericht en kundig”.

(interview schooljaar 2019-2020)