Met docenten kreeg je een persoonlijke band

Hannelore Lukasse (student Watermanagement)

Hannelore Lukasse
schoollocatie: Goes Klein Frankrijk
examen: vwo, 2018
woonplaats: Goes
studie: Watermanagement, HZ Middelburg

Hannelore geniet van haar studie. “Heel actueel en relevant! Je kunt iets betekenen voor iedereen.” Wel vindt ze het erg jammer dat ze door de coronacrisis al zo’n anderhalf jaar niet op de HZ is geweest. Inmiddels is ze aan het afstuderen. “Het ziet er goed uit, ik loop een beetje voor.” Terugdenkend aan het Calvijn: “Ik heb een superleuke tijd gehad. Soms denk ik er met heimwee aan terug. Met docenten kreeg je een persoonlijke band, de onderlinge contacten waren goed. We hadden een vriendengroep waarmee we in pauzes buiten stonden. Het was ook wel hard studeren, maar dat werd goedgemaakt als je op school kwam.”

Er was op het Calvijn veel aandacht voor identiteit, vertelt Hannelore. “We gingen ook een keer in gesprek met leerlingen van het Pontes en Ostrea. Bij godsdienst kregen we
apologetiek, waarbij we erover nadachten hoe je kunt uitleggen wat je gelooft. Het was wel apart op de HZ dat we opeens geen dagopening meer hadden. Bij kritische vragen mis ik nog wel eens argumenten die echt indruk maken.”

Hannelore blikt positief terug op de onderwijskwaliteit van het Calvijn. “Fijn dat we veel deden met wetenschappelijk onderzoek, dat komt nu terug.” Er was volgens Hannelore voldoende uitdaging en alle ruimte om vragen te stellen. “Als je iets gemist had, dan nam een docent echt de tijd om uitleg te geven, desnoods buiten de les om.” Hannelore was zelf ook vraagbaak en luisterend oor, als lvj’er (leerling-voor-jou) voor leerlingen uit klas 1 en 2.

Haar tip voor leerlingen? “Wees proactief met je toekomst bezig. Denk ook aan een technische baan, bijvoorbeeld in relatie tot duurzaamheid of energietransitie. Er is veel werk in en je kunt er echt iets mee doen voor de ander en de aarde.” Daarnaast: “Laat de positieve kant van het geloof zien in je dagelijks leven en ga in gesprek aan met andersdenkenden.”

(interview schooljaar 2020-2021)