Ik wil praktisch iets betekenen voor mijn naaste

Cathleen van der Vlist-Tolhoek (huisarts in opleiding)

Cathleen van der Vlist-Tolhoek (26) woont in Rotterdam, deed er de studie geneeskunde en is momenteel huisarts in opleiding. In 2008 behaalde ze op het Calvijn College haar vwo-diploma. Ze blikt terug.

 

Hoe kijk je terug op je Calvijn College-tijd?

“Ik kijk er met veel plezier op terug. Wat mij bijgebleven is de goede sfeer en het goede onderwijs.”

 

Welke rol speelt het geloof in je loopbaan?

“Ik ben werkzaam in de zorg. Hierin kan ik mijn geloof heel praktisch handen en voeten geven, bijvoorbeeld door te proberen me altijd belangstellend, dienend en zonder vooroordeel op te stellen naar mijn patiënten. Ook heb ik in mijn werk als arts te maken met lastige vraagstukken zoals euthanasie en abortus. Wanneer patiënten hiernaar vragen, probeer ik altijd eerlijk aan te geven hoe ik hierin sta vanuit mijn geloofsovertuiging en ben ik altijd bereid hierover met mensen in gesprek te gaan. Ik merk bij collega's en bij de meeste patiënten dan ook wel begrip voor mijn overtuiging.”

 

Hoe heb je de overstap van de beschermde wereld naar de maatschappij ervaren?

“Toen ik ging studeren ben ik meteen op kamers gegaan in Rotterdam. Ik had in die periode heel wat stappen te
zetten. Op kamers gaan, een nieuwe studie en van het dorp 's-Gravenpolder naar de stad Rotterdam. De overgang was even wennen, maar deze periode is ontzettend waardevol geweest, omdat ik echt geleerd heb op eigen benen te staan. Ik heb me ook meteen aangesloten bij de Navigators Studentenvereniging Rotterdam. Ik zou iedereen die op kamers gaat, aanraden lid te worden van een studentenvereniging. Je leert heel veel nieuwe mensen kennen en het heeft mij ook geholpen om tijdens mijn studietijd bezig te blijven
met mijn geloof. Hier kijk ik met veel plezier op terug.”

 

Waar ligt jouw passie? Wat zijn jouw gaven?

“Ik denk dat mijn passie is om praktisch iets te betekenen voor mijn naaste. Ik denk graag in oplossingen. Ik vind het ook heel belangrijk om ieder mens in zijn waarde te laten. Dit kan ik heel goed kwijt in mijn werk. Mijn werk is dus mijn passie!”

 

Wat beteken jij hiermee voor je naaste?

“Ik hoop dat ik uitstraal dat iedereen altijd bij mij terecht kan, wat het probleem ook is. Zowel in mijn werk als privé.”

 

Wat zijn je toekomstplannen?

“Over twee jaar heb ik mijn opleiding tot huisarts afgerond en hoop ik als zelfstandig huisarts aan de slag te zijn!”

 

Welke uitspraak zou jij op een tegeltje willen zetten?

“Wie liefde geeft, raakt niets kwijt.”

 

(interview schooljaar 2016-2017)