Het was voor mij een zoektocht

Boaz van der Velden (student Theologie)

Boaz van der Velden
schoollocatie: Goes Klein Frankrijk
examen: vwo, 2018
woonplaats: Amsterdam
studie: Theologie, VU Amsterdam

Boaz vond het gezellig op school. Niet voor niets bracht hij nog menig uur na schooltijd door op Klein Frankrijk, “gewoon om gezellig met mensen te praten”. Toch kijkt hij met erg gemengde gevoelens terug op zijn Calvijn-tijd. “Als niet-reformatorische maar wel gelovige jongen op een reformatorische school zitten bracht een worsteling met zich mee. Ik stoorde me aan discrepantie tussen leer en leven. Het was voor mij een zoektocht: hoe praat ik met mensen die zeggen dat ze geloven, maar het nog niet laten zien? En hoe verwoord je de dingen zo dat er een gesprek mogelijk is in plaats van dat alle luiken dicht gaan?”

Het Calvijn College maakt best wel deel uit van een christelijke bubbel, constateert Boaz. “Die knalde voor mij voor het eerst in mijn werk bij de Jumbo in Goes. Op het Calvijn werd ik door sommige klasgenoten aangemerkt als de meest evangelische en vrijzinnige persoon die er rondliep. Tijdens mijn studie kwam ik er juist achter dat ik eigenlijk best wel conservatief en gereformeerd in mijn denken ben.”

En de kwaliteit van het onderwijs? “Die scheelde erg per docent, maar gemiddeld genomen was die goed.” Boaz was ook lid van de eindexamencommissie. “En als je wilde zingen kon je meedoen aan de Messiah.” Boaz kreeg in de eerste klas na een screening een dyslexieverklaring. “Ik ben heel blij geweest met de ruimte en faciliteiten die ik daarmee kreeg. Toetsen kon ik maken in een aparte ruimte, zodat het rustig bleef bij de verlenging die ik kreeg. Verder waren er docenten bij wie ik terecht kon met mijn verhaal en vragen, docenten die wat ze zeiden ook uitleefden.”

Wat wil hij leerlingen meegeven? “Wees kritisch, onderzoek echt alles en behoud alleen het goede. Maar sla niet door in je kritische houding. Kun je niet verder, weet dan dat God boven alles staat, vertrouw alleen op Hem.” (Deus Semper Maior, God is altijd groter.)

(interview schooljaar 2020-2021)