Er was tijd voor elkaar

Rick Stoorvogel (student Nederlandse taal en cultuur)

Rick Stoorvogel
schoollocatie: Goes Klein Frankrijk
examen: vwo, 2018
woonplaats: Middelburg
studie: Nederlandse taal en cultuur, Universiteit Leiden

Rick genoot het meest van de laatste twee jaren van zijn Calvijn-tijd, vertelt hij. “Je kent iedereen, ook de leraren en zij kennen jou. Er was tijd voor elkaar, de sfeer was ontspannen en betrokken. De automaatkoffi e vonden wij niet te drinken, dus we besloten standaard zelf koffie mee te nemen en bij de kluisjes op te drinken. We hadden een vast vriendengroepje. Op dinsdag gingen we in tussenuren naar de markt om fruit.”

Hoe ervoer hij de overgang van een reformatorische school naar de universiteit in Leiden? “Het was niet per se een hele grote stap, al herinner ik me ook niet veel specifieke voorbereiding hierop. Ik vertelde gewoon dat ik christen was en ze deden daar niet raar over.”

Rick was ook in die tijd wel bezig met het geloof, herinnert hij zich. “Als vwo’er ben je best kritisch op wat je te horen krijgt. Je kunt ook te kritisch zijn en aan alles gaan twijfelen. De sfeer onderling was wel dat het eerder als wat vroom gezien werd om níet te spreken over het geloof. Het Calvijn helpt je bij het nadenken over de betekenis van het geloof. Het komt uiteindelijk aan op je persoonlijke geloof natuurlijk.”

Rick is tevreden over de kwaliteit van het Calvijn. “Die vond ik wel oké als ik die vergelijk met andere scholen. Je kon terecht met je vragen. Ook al vond je dingen lastig, ze bleven geduldig. Er was ook ruimte voor een grapje tussendoor en het werd niet gauw saai. Het was ook leuk om mee te doen aan extra activiteiten, zoals het werk voor de schoolkrant.” Tot slot geeft Rick leerlingen mee: “Kies je eigen koers. Wees iemand, loop niet zomaar mee met het groepje.”

(interview schooljaar 2020-2021)