Veel stof hebben we al gehad

Niels Baas (opleiding tot machinist)

Niels Baas uit Arnemuiden is bezig aan de opleiding tot machinist aan het Soma College in Harderwijk. Op het Calvijn College in Middelburg behaalde hij zijn vmbo-diploma.

 

Hoe kijk je terug op je Calvijn College-tijd?

“Het was een gezellige tijd. Ook waren de lessen goed. Ik merk verschil met andere leerlingen in de klas. Veel stof hebben we al gehad op het Calvijn College. Met de kwaliteit op mijn oude school zit het wel goed. Ik had er ook leuke vrienden.”

 

Hoe heb je de overstap van de beschermde wereld naar de maatschappij ervaren?

“Er is een wereld van verschil met vroeger op ’t Calvijn. Dan denk ik aan taalgebruik en hoe studenten zich gedragen tegenover docenten. Er zijn ook veel minder regels. De eerste schooldag hier wist ik niet wat ik meemaakte. Maar ik heb hier hele goede vrienden.”

 

Waar ligt jouw passie? Wat zijn jouw gaven?

“De opleiding past goed bij me. Ik ben in mijn element als ik draai op de kraan en heb ook wel ambitie.” 

 

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik wil eerst machinist worden; kunnen werken met kranen, bulldozers en shovels. Vervolgens wil ik mijn uitvoerdersdiploma halen; tekeningen lezen, het werk regelen en mensen aansturen. Graag ga ik bij mijn vader werken, Baas B.V. in Arnemuiden. Het lijkt me goed om eerst een paar jaar bij een ander te werken.”

 

Welke tip geef je leerlingen mee?

“De opleiding hier is buitengewoon goed. Leraren hebben vroeger ook in het vak gezeten. We hebben hier zo’n vijfendertig machines staan. Maar ik zie hier bijna nooit een Zeeuw. Denk je na over dit vak? Dan is dit dé school!”

 

(interview schooljaar 2016-2017)