Overstap naar een niet-reformatorische school was even wennen

Jacco Bliek (vrachtwagenchauffeur)

Jacco Bliek (21) uit Oostdijk is oud-leerling van locatie Krabbendijke Appelstraat. Momenteel is hij vrachtwagenchauffeur bij Loon- en transportbedrijf De Koster uit ’s Heer-Hendrikskinderen. We zijn benieuwd hoe het met hem gaat en blikken met hem terug op het Calvijn College.

De eerste twee jaren aan de Appelstraat zat Jacco in stream 1. In het derde jaar koos hij ervoor om de gemengde/theoretische leerweg te volgen. Al vroeg wist hij dat hij in de akkerbouw wilde gaan werken. Het was dan ook een logische stap om na het Calvijn College te kiezen voor de opleiding akkerbouw (niveau-4) op het Edudelta College. Twee dagen in de week liep Jacco stage bij een akkerbouwer in Ossendrecht en kon daar vervolgens blijven werken.

 

Vrijheid in de polder

Elke dag geniet Jacco van de vrijheid, het buiten zijn en het polderleven. Hij rijdt hoofdzakelijk op de vrachtwagen van en naar de boeren en is tussendoor op de tractor op het land te vinden. Als chauffeur komt hij vooral in Zeeland en Brabant. Heel af en toe is er en reisje naar België of Frankrijk.

 

Goede herinneringen

Jacco kijkt positief terug op zijn Calvijn College-tijd. Er heerste een goede sfeer, geeft hij aan. “Je was geen nummer, maar werd echt gezíen als leerling. Als ik nu een docent tegenkom, dan kent hij mij nog. Dat doet goed.” Ook de voorbereiding op het mbo heeft hij als goed ervaren. “De docenten stimuleerden ons om open dagen te bezoeken.”

 

Beginnen met laptop

De overstap van een reformatorische school naar het mbo was even wennen. Vooral het begin van de dag. “In plaats van je Bijbel pak je je laptop uit je tas en begin je gelijk met de les. Je wordt als christen wel geaccepteerd. Soms werd er een grap gemaakt over het feit dat ik op zondag niet werkte tijdens drukke periodes.”

 

Toekomstplannen

Jacco is onlangs gestart met een hbo-opleiding tuin- en akkerbouw aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hij wil zich gaan richten op de handel in agrarische producten. “Wat ik mee wil geven aan de huidige leerlingen? Kies een beroep dat je leuk vindt en geniet van je tijd op het Calvijn College!”

(interview schooljaar 2019-2020)