Je kon er echt jezelf zijn

Rianne de Korte (student pabo)

Rianne de Korte uit Aagtekerke behaalde in 2014 haar vmbo-diploma op locatie Middelburg. Momenteel is ze, na de Hoornbeeck-opleiding tot onderwijsassistent, bezig aan de verkorte pabo-opleiding aan Driestar hogeschool. We blikken met haar terug op haar Calvijn-tijd.


Haar tongval verraadt dat ze een echte Zeeuwse is. Op school wordt er wel eens een grapje over gemaakt. “Ik doe mijn best uit mijn woorden te komen”, zegt ze met een lach. Rianne is momenteel pabo-student en heeft te horen gekregen dat ze op de basisschool in Meliskerke haar LIO-stage mag lopen. “Mijn kracht ligt vooral in het omgaan met ‘huus’. Daar word ik enthousiast van. Ik vind het ook gewoon heel belangrijk dat een ander zich goed voelt.”

 

Wat komt als eerste boven als je aan het Calvijn denkt?

“De gezelligheid, de excursies, de reisjes naar Engeland, Parijs en Zwitserland, en het huiswerk dat je steeds meekreeg.”

 

Welk type was jij als leerling?

“Aan het begin was ik best stil en rustig, denk ik. Later was ik wel wat drukker en aanweziger. Aan het begin kom je net uit groep 8. Ik vond het jammer niet meer bij alle oude klasgenoten in de klas te zitten. Maar ik rolde er wel in en kreeg vrienden in de eigen klas.”

 

Wat was en is jouw ideale docent?

“Een docent die zijn eigen vak goed beheerst, een goede relatie heeft met de leerlingen, openstaat voor verhalen en die niet gelijk afkapt, duidelijke regels heeft en die ook handhaaft.”

 

Hoe ervoer je de identiteit van de school?

“Die heb ik als heel positief ervaren. Elke dag beginnen met gebed en lezen, daar draait het toch om op een reformatorische school. Ik merkte geregeld dat de dagopening echt werd voorbereid.”

 

En de kwaliteit?

“Ik genoot van lessen waarin we niet alleen theoretisch bezig waren. We zaten destijds best veel met onze neus in de boeken, vond ik. Goed dat er nu een praktisch vmbo is met veel praktijkuren. Maatwerk binnen de klas is ook echt belangrijk.”

 

Heeft het Calvijn College je voldoende voorbereid?

“Ja, ik heb er een goede basis meegekregen. Wat het Calvijn me meegaf in de kernvakken – Nederlands, Engels en wiskunde – komt me in het onderwijs goed van pas.”

 

Calvijn College in drie woorden?

“Christelijk-reformatorisch, duidelijk en je kon er echt jezelf zijn.”

(interview schooljaar 2018-2019)