Ik had veel profijt van mijn vooropleiding instalektro

Pieter van Wendel de Joode (autotechnicus)

Pieter van Wendel de Joode (25) uit ’s-Gravenpolder is samen met zijn broer Marius eigenaar van Van Wendel de Joode Autotechniek. “De liefde voor alles met een motor zat er al vroeg in.”

Pieter volgde na twee jaar Calvijn College Goes de kaderberoepsgerichte leerweg instalektro op locatie Kerkpolder. Aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom behaalde hij de diploma’s tweede en eerste automonteur en technisch specialist.


Hoe kijk je terug op je Calvijn-tijd?

“Dat was een leuke tijd. De eerste twee jaar in Goes vond ik persoonlijk minder omdat je daar weinig praktijk had. In Krabbendijke was daar ruim tijd voor en dat maakte het contact met de leraren ook zeker wel leuker. Omdat je in de praktijklessen toch op een andere manier met elkaar omging dan in de theorielessen.”


Waarom koos je voor de autotechniekbranche?

“Op elfjarige leeftijd ben ik begonnen met brommers. De liefde voor alles met een motor zat er zodoende al vroeg in. Ik heb er nog wel over gedacht om in de motoren te gaan, maar heb daar toch vanaf gezien omdat het werkaanbod hierin minder is en de autobranche veel meer variatie en zekerheid biedt.”

 

Bood Kerkpolder een goede voorbereiding op je vervolgopleiding?

“Jazeker, en dan met name de elektrokant. Een steeds groter deel van de werkzaamheden in de auto’s heeft te maken met elektro. Ik had op het Markiezaat veel profijt van de vooropleiding instalektro.”


De overstap van een reformatorische grondslag naar de maatschappij. Hoe was dat?

“Behoorlijk wennen. Op het Calvijn wist je van elkaar dat je een reformatorische achtergrond hebt en de zondag als rustdag houdt. Op het mbo moest je dat uit gaan leggen aan je klasgenoten als ze vroegen wat je het weekend gedaan had. Ook de manier van lesgeven op het mbo en het hebben van niet-christelijke leraren was behoorlijk wennen.”


Waar geniet je het meest van in je werk?

“In één woord: afwisseling. Mechanisch sleutelwerk, diagnose van elektronische storingen, een stukje administratie als eigen baas en bovenal het contact met de klanten maken het tot een leuk en afwisselend beroep.” 

 

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik heb niet direct specifieke toekomstplannen, wel zijn we momenteel bezig om ons nieuwe bedrijfspand in Goes in te richten. We hopen het medio 2018 te betrekken en er een mooi allround autobedrijf van te maken, met vooropgesteld de tevreden klant.”

 

Welke uitspraak zou jij op een tegeltje willen zetten?

“Wie het kleine niet leert, doet het grote verkeerd.”

 

(interview schooljaar 2017-2018)